Sutra počinje 28. Festival autorskog filma 1Foto: Promo FAF

Ovogodišnji,  28. Festival autorskog filma biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu.  Festival se ove godine održava u šest bioskopskih dvorana u Beogradu među kojima su mts Dvorana kao centralna dvorana festivala, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad i bioskopu Cine Grand Rakovica. Vizuelni […]

Ovogodišnji,  28. Festival autorskog filma biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu. 

Festival se ove godine održava u šest bioskopskih dvorana u Beogradu među kojima su mts Dvorana kao centralna dvorana festivala, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Vizuelni identitet i deo programa festivala posvećen je Žanu Liku Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije. U okviru programa Omaž Godaru: Zauvek Godar biće prikazani filmovi Zbogom jeziku 3D i Istorije filma, a sredu, 30. novembra u 16.30h u mts Dvorani u Sali 6 biće održana i tribina Žan-Lik Godar ili mali vojnik svetskog filma. Autor tribine i moderator je Miroljub Stojanović, a učestvuju Ivan Velisavljević i Gorčin Stojanović.

Festival će u petak, 25. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti film Duhovi ostrva Martina Mekdone. Do petka, 2. decembra publika će imati priliku da pogleda preko 70 filmova selektovanih u Takmičarski i Glavni program, kao i u celine Sirovo, Bande à part, Hrabri Balkan, Mreža festivala Jadranske regije, Specijalne projekcije…

Žiri takmičarskog programa biće Omar El Zohairi, Serž Bozon i Teona Strugar Mitevska, dok će o najhrabrijem filmu Balkana odlučivati Ivan Bakrač, Jovan Marković i Daniela Šrir.

FAF će predstaviti i program Istorija večnosti u kome će biti prikazana restaurisana i remasterizovana čuvena trilogija Tri boje Kišlovskog, kao i film Istorija građanskog rata Dzige Vertova iz 1921. godine koji će se nakon 100 godina ponovo naći u bioskopskim dvoranama zahvaljujući brižljivoj rekonstrukciji.

28. Festival autorskog filma premijerno će prikazati jedan filmski raritet, nastavak kultnog natprirodnog horor serijala Kraljevstvo Larsa fon Trira, čije su prve dve sezone izašle 1994, te 1997. godine. Treći deo, Kraljevstvo: Egzodus, je petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Velikan danske kinematografije, fon Trir je kontroverzan autor poznat po provokativnim filmovima. Režirao je, između ostalih filmove Melanholija i Nimfomanka, a za film Ples u tami nagrađen je Zlatnom palmom u Kanu 2000. godine.

Festival će zatvoriti film Kit Darena Aronofskog, američkog filmskog reditelja, producenta i scenariste publici poznatog po ostvarenjima PiCrni Labud i Rekvijem za san.

Program Festivala autorskog filma nalazi se na sajtu faf.rs. Ulaznice za FAF mogu se naći na blagajnama bioskopa, a mogu se kupiti i onlajn putem servisa tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari