“Svadba” Ane Sokolović, koju La Monde uvrštava u najznačajnija dela 21. veka, konačno pred beogradskom publikom 1Foto: Darja Štraus Tisu

Slovensko komorno glasbeno gledališče iz Ljubljane izvešće operu “Svadba” Ane Sokolović, a pod dirigentskom palicom Jelene Susnick, u subotu 4. marta u 20 časova, u holu Kolarčeve zadužbine.

Istovremeno, opera će na ovaj način otvoriti novi ciklus koncerata Kolarca, pod nazivom “Artist lounge”.

Kamerna opera koju na srpskom jeziku peva šest a cappella pevačica, dočarava devojačko veče i noć uoči udaje Milice. Nastalo pre deseet godina, to je delo o ženama stvarano ženama. Premijera je bila izvedena 2011. u Torontu i od tada se opera izvodila širom sveta.

Znameniti francuski “La Monde” proglasio ju je za jednu od najznačajnijih dela 21. veka i nakon internacionalnog uspeha i mnogobrojnih nagrada, konačno će biti predstavljeno beogradskoj publici.

“Svadba” Ane Sokolović, koju La Monde uvrštava u najznačajnija dela 21. veka, konačno pred beogradskom publikom 2
Foto: Darja Štraus Tisu

Ana Sokolović, kanadska kompozitorka srpskog porekla, već niz godina živi i radi u Kanadi. Uključena je u kanadski “Hall of Fame”. Dobitnica je nekoliko kanadski gremija za svoja dela. Godine 2012. je proglašena za “nacionalno blago” Kanade.

Završila je kompoziciju u Novom Sadu i do sada je napisala niz vokalno instrumentalnih dela koja se izvode na svetskim pozornicama.

Jelena Susnick, magistar je dirigovanja, rođena u Beogradu, ali živi i radi u Ljubljani. Nastupala je sa orkestrima kao Berlinski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, Simfonijski orkestar „Svetski orkestar muzičke omladine“ iz Berlina, Simfonijski orkestar Muzičke akademije FMU Beograd, ansambl savremene muzike „Slavko Osterc“ i umetnički je direktor i dirigent Panslovenskog „Omladinskog Superhora i orkestra”.

“Svadba” Ane Sokolović, koju La Monde uvrštava u najznačajnija dela 21. veka, konačno pred beogradskom publikom 3
Foto: Darja Štraus Tisu

O svom dirigentskom pristupu ovom delu Jelena Susnick kaže da joj je čast da je izabrana za dirigenta ovog remek dela operske literature.

„Priprema je trajala skoro šest meseci. Prezadovoljna sam ansamblom fantastičnih pevačica. Smatram izvođenje Slovenskega komornega glasbenega gledališča za jedno od najboljih tumačenja opere “Svadba”. Zato ne iznenadjuje što je svako izvodjenje opere u Sloveniji pozdravljeno stojećim ovacijama uz salve smeha i mnogo suza. Nema lepšeg poklona za izvodjače. Nadamo se da ćemo zadovoljiti beogradsku publiku i jedva čekamo subotu,“kaže Susnick.

 

Biografija:

Jelena Sasnik je magistar dirigovanja. Dirigovanje je diplomirala i magistrirala na FMU Beograd. Tokom svoje karijere vodila je mnoge orkestre i horove, a bavi se i pedagogijom. Orkestri sa kojima je nastupala su: Berlinski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, Simfonijski orkestar „Svetski orkestar muzičke omladine“ iz Berlina, Simfonijski orkestar Muzičke akademije FMU Beograd, ansambl savremene muzike „Slavko Osterc“ i umetnički je direktor i dirigent Panslovenskog „Omladinskog Superhora i orkestra”.

Za RTV Srbije i Slovenije snimila je brojne kompozicije savremenih kompozitora, nastupala na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu i predsednica je žirija na raznim takmičenjima horova i orkestara i festivalima u regionu. Gostovala je u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Rumuniji, Poljskoj, Češkoj i svim zemljama bivše Jugoslavije. U junu 2022. godine, na poziv slovenačkog ambasadora u Vatikanu, nastupila je sa horom Muzičke škole Vič-Rudnik na protokolarnim koncertima u Rimu i Napulju povodom Dana državnosti Republike Slovenije. Autorka je teksta za predstavu Eks/odus Radosti (produkcija SKGG 2019), koja je uspešno izvođena u Sloveniji i na festivalima u Srbiji. Takođe piše povremeno za Politikin Zabavnik kao i feministički časopis Radne žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari