Sve mlađi i bolji 1Foto: Stanislav Milojković

Jubilarni Beogradski džez festival razlog je za slavlje celokupne kulturne javnosti i publike.

On je najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, i ove godine obeležava 35. izdanje pod sloganom „DŽez svetkovina“ – „Jazz Celebration“, od 22. do 27. oktobra u salama Doma omladine Beograda i u Kombank dvorani – rečeno je na konferenciji za medije danas u Domu omladine. Tokom šest redovnih i dva dodatna programska dana biće predstavljeno skoro 30 sastava iz celog sveta i naše zemlje, kao i bogat prateći program.

Svečano otvaranje upriličiće muzičar Vladimir Nikolov sa sastavom Nikolov-Ivanović Undectet i specijalnim gostom sastavom Magic Malik. Iste večeri nastupiće i Henri Texier Sand Woman. Nenad Dragović, v. d. direktora Doma omladine Beograda, ukazao je da je Beogradski džez festival, po pozivu, postao član Evropske džez mreže, dok je Ivan Karl, sekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, istakao da je svake godine Beogradski džez festival sve bolji.

Vojislav Pantić, umetnički direktor Beogradskog džez festivala, rekao je da 35. izdanje postavlja obavezu da se sagleda gde je sve festival bio prisutan za ovih skoro 40 godina kao i šta će to predstavljati džez u budućnosti. Kako je rekao, da se osvrnu na slavnu istoriju, shvate da se džez menja i da treba predstavljati ono šta će za koji godinu odrediti bitove džeza u svetu.

– Rešili smo da na festivalu predstavimo neke od legendi koje nikada nisu bile ovde, ali i neke od naših starih prijatelja koje smo i viđali u Beogradu, pre svega Charles Lloyd kao vodeće ime današnjeg džeza, Stanley Clarke jedan od legendarnih fjužn izvođača, i Steve Coleman iz domena avangarde, kao tri predstavnika starije garde koji se bave različitim muzičkim stilovima – istakao je Pantić. On je dodao da su tu i umetnici koji su plasirali evropski put džeza šezdesetih i sedamdesetih godina poput Ketil Bjornstad i mnogi drugi, ali i mladi izvođači.

– Mislim da festival nije bio nikada mlađi. Imamo čak osam evropskih sastava koji su se se pojavili u poslednjih nekoliko godina i u svojim zemljama već dostigli vrhove, poput Shake Stew iz Austrije ili Francesco Diodati Yellow Squeeds iz Italije – istakao je Pantić. Kao posebnu temu izdvojio je vokalni džez u izvođenju dama, između ostalih i diva Dajen Rivs, koje će gostovati na festivalu i najavio mnoštvo vrhunskih muzičara čiji se nastupi očekuju ove godine na jubilarnom 35. Beogradskom džez festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari