Foto: Ana ZaninovićFoto: Ana Zaninović

Desetgodišnja proslava BUNT festivala svečano je otvorena 15.12. u 20 časova u velikoj sali Kolarčeve Zadužbine. Festival su otvorili Wanzhe Zhang, kineska sopranistkinja, sa pijanistom Dejanom Sinadinovićem u duu „Silk & Wind“.

Kineska sopraniskinja, Wanzhe Zhang je studije završila na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a svoje usavršavanje nastavila je na Konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu. Njen glas se čuo na mnogim svetskim i globalnim scenama, a mi smo imali priliku da je čujemo na otvaranju BUNT 10.0 festivala.

Pored operske karijere, Wanzhe Zhang je i predsednica Bostonskog udruženja kineskih muzičara i Univerzal artists fondacije, potpredsednica Kinesko-srpskog centra za naučnu i kulturnu razmenu. Suosnivač je Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC), koja okuplja vrhunske profesore izvođačkih umetnosti i partnere radi stvaranja međunarodne platforme za uspešne umetnike širom sveta. Zahvaljujući njima organizovano je više od dvadeset muzičkih događaja u Srbiji. Wanzhe Zhang je prvi put posetila Srbiju 2017. godine, kada je organizacija GIPAC, čiji je suosnivač, bila domaćin prvog letnjeg festivala u Kolarcu.

BUNT Festival ili „Beogradska umetnička nova teritorija“ je beogradski muzički festival koji postoji od 2013. godine. Ovaj festival klasične muzike počeo je juče, 15. decembra koncertom Wanzhe Zhang, a trajaće do kraja manifestacije 28-og ovog meseca, pod nazivom „I dalje sa vama”. 13. -og januara povodom srpske Nove godine u Novom Sadu, biće održan isti projekat. Svi prisutni imaće priliku da slušaju poznata dela Roberta Šumana, a potom i da premijerno čuju kompozicije „Three Zhimo Xu songs” kineskog kompozitora Maishuo Lua i kratak program malih pijanista iz Kine sa „Six Chinese Art Songs”, koje je napisao Huang Cu.

Koncert je u okviru projekta „China Stage”, koji je podržan od strane Kinesko-srpskg centra za naučnu i kulturnu saradnju, Kineske ambasade u Beogradu, kao i Shanghai International Culture Association i Shanghai Orient Culture Business Co. LTD.

Foto: Ana Zaninović
Foto: Ana Zaninović

Pored pomenutih muzičara i dela, u petak 23.12. nastupaće Zagrebački Kvartet (Martin Krpan i David Phillips – violina, Hrvoje Philips i Martin Jordan – viola i violončelo, Žarko Perišić i Milan Milošević – fagot i baset klarinet). U subotu 24.12. moćićemo da čujemo Sandru Belić, čelistkinju, koja će obeležiće 40 godina, kao i Vuka Ovaskainena i Ljiljanu Vukelju.

Na repertoaru za nedelju je najavljen program „Dan Damjana Diklića“ gde će nastupati Milena i njena deca, fagotisti M.Š. Stankovića, udruženje „NEBEOGRAD“ kao i hor dečijeg kulturnog centra Beograd. Nešto kasnije imaćemo prilike da čujemo i nove zvezde klasične muzike Andjelu Josifovski – viola, i Katarinu Hadži Antić – Tatić, klavir, Ljubišu Jovanović – flauta i Aleksandra Serdara – klavir.

U ponedeljak i sredu, 26.12. i 28.12 nastupaće ponovo Vuk Ovaskainen – violončelo zajedno sa Uki Ovaskainenom – klavir. Tu će biti i predstavnici iz Holandije, Julia Hartig – violina kao i naša predstavnica Natalija Mladenović – klavir. Za sredu je pak najavljena muzika Balkana, gde će svirati, Neda Nikolić Trio – frula, Nemanja Nikolić – klavir, Aleksandar Petrović – kontrabas i Dejan Jovanović Ensemble and Oana Chatalina Chitu.

Wanzhe Zhang i Dejan Sinadinović su zatvorili jubilarnu prolsavu sa izvedbom pesme „Tamo daleko“, koju možete čuti u videu ispod.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Svečano jubilarno otvaranje BUNT 10.0 festivala na Kolarcu 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari