Svečano otvoren 54. BEMUS uz svetsku opersku zvezdu Brina Terfela 1Foto: CEBEF Belkiša Abdulović

54. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS svečano su otvorene 01. novembra 2022. u velikoj Sali Kolarčeve zadužbine u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

BEMUS je zvanično otvorila Nataša Mihailović Vacić, sekretar za kulturu Grada Beograda, i Damir Handanović, direktor CEBEF-a. Otvaranju ovogodišnjeg izdanja najstarijeg i najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji prisustvovao je i šef Kabineta ministra kulture, Branislav Maričić.

Svetska operska zvezda, čuveni velški bas-bariton Brin Terfel, otvorio je muzički deo programa uz festivalski orkestar “Virtuozi”, dirigenta Bojana Suđića i soprana Sofiju Petrović.

Svečano otvoren 54. BEMUS uz svetsku opersku zvezdu Brina Terfela 2
Sofija Petrovic i Brin Terfel; foto: CEBEF Belkiša Abdulović

Na otvaranju su bile prisutne brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Beograda i Srbije. Program se u prvom delu sastojao iz klasičnog repertora (Vagner, Betoven, Verdi) a u drugom delu koncerta izvedena su dela iz poznatih mjuzikala („Violinista na krovu“, „Mačke“,„Kamelot“, „Jadnici“).

Velški bas-bariton Brin Terfel poseduje izvanrednu karijeru, redovno nastupajući na svetski prestižnim koncertnim scenama i u operskim kućama. Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja. Sofija Petrović sarađivala je sa brojnim orkestrima i operskim kućama širom sveta, a septembra 2022. debitovala je u ulozi Karmen u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

54. BEMUS se održava od 1. do 15. novembra pod sloganom Zavodljivo… kao muzika! uz veoma bogat program u širokom stilskom rasponu, od muzike renesanse i baroka do savremenih ostvarenja. Detaljan program može se naći na sajtu bemus.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.