Svetlana Bojković dobitnica "Velike povelje Brankovoga kola" 1Foto: Brankovo kolo

Na završnoj sednici žirija Brankovoga kola (Nenad Grujičić, predsednik, Vesna Čipčić i Milan Pletel), jednoglasno je odlučeno da „Velika povelja Brankovoga kola“ za 2021. godinu, za uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija, pripadne Svetlani Bojković, uglednoj srpskoj dramskoj umetnici, filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj glumici.

Ovo prestižno priznanje pored ostaloga, Brankovo kolo dodeljuje „za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“.

U obrazloženju se navodi da je kao višegodišnji saradnik i graditelj Brankovoga kola, neprekidno odana profesiji i poeziji, Svetlana Bojković svoj nesvakidašnji talenat prinosila Stražilovu i Sremskim Karlovcima kao žrtvenu lepotu čiste ljubavi.

Sve ove decenije, razumevanje vrhunskih pesnika i prvorazredno kazivanje  poezije pritom odlikovalo je aurom višeg reda celinu umetničkog bića Svetlane Bojković. Pesnički jezik bi u tim trenucima u paramparčad razbijao okamenjene oblike kolokvijalne nesavršenosti i dnevnopolitičke ograničenosti govora, ističe se.

Svetlana Bojković je, navode, primer čvrstine i dostojanstva umetničkog Ja, neugasive slobode stvaralaštva u neprekidnoj žudnji za svežim i novim izazovima, u savladavanju beslovesnih i trenutnih prepreka na maskembalu vašarske svavakodnvice.

Svaki njen dolazak na Brankovo kolo oplemenjivao je ovaj jedinstveni kulturni prostor i uvek se osećalo puno srce obostrane sreće i uzrastanja. Publika je uživala u nastupima koji slave vrhunsku poeziju i pesnike, umetnost i kulturu, Branka Radičevića i srpski Parnas, objasnili su oni.

2Radujući se njenom dolasku na jubilarno 50. Brankovo kolo, širimo ruke u veliki zagrljaj ljudske prisnosti i ljubavi,  pobede nad demonskim silama u našem vremenu, božanskog trijumfa istinskih pesnika i umetnika nad iracionalnim potezima farisejskog kameleonstva i hohštapleraja“, istakli su.

„Veliku povelju Brankovoga kola“ dodeljujemo prvorazrednoj dramskoj umetnici koja je uzvisila srpsku kulturu do antologijskih i reprezentativnih razmera.

Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić,  Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vico Dardić i Matija Bećković.

„Velika povelja Brankovoga kola“ biće uručena na Svečanom otvaranju jubilarnog 50. Brankovog kola, desetog septembra, koje će trajati do dvadesetog u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari