Svetlana Ceca Bojković: Nalazimo se u šah mat poziciji 1Foto: FoNet/Darko Cvetanović

Nisam lekar i ne bih se na taj način mešala kad je reč o pandemiji, ali intuitivno sve ovo doživljavam kao neku vrstu belosvetskog marketinga.

Šta se iza svega krije to ćemo tek u budućnosti videti – kaže za Danas glumica Svetlana Ceca Bojković zamoljena da u najkraćem sumira na koji način je doživela pojavu pandemije korona virusa, vanredno stanje i nagli izlazak iz istog. Ona dodaje da mnogo ljudi umire i od drugih raznih bolesti, kao što su rak, tuberkuloza, razne vrste gripova, ali da nijedna nije imala ovoliku medijsku pažnju.

– Nikad ništa nije imalo ovakav marketing. Opet podvlačim, nisam lekar, ali meni sve ovo više deluje kao infodemija, a ne pandemija – ocenjuje Ceca Bojković. Ona kaže da je svejedno disciplinovana i da se pridržava svih mera koje propisuju stručnjaci ali da infodemija značajno utiče na društveno političku klimu u celom svetu.

– U toj infodemiji, ne samo Srbija, nego mnogi unutar svojih država koriste ovu situaciju za podizanje ekonomije, vlasti i čega sve ne. Što se tiče naše situacije, pripadam ljudima koji su izgubili poverenje u ovu vlast posle svih nerazrešenih afera i toga da od ujutru do uveče, koji god okrenete kanal na televiziji ili radiju, slušate predsednika koji je čas nervozan, čas tužan, čas je dobar, čas je besan… To nije ponašanje ozbiljnog političara, ali čovek stoji tu gde stoji i ima svoje sledbenike koji će to biti samo dotle dok je on na toj poziciji. Tako da je pored korone to bila još jedna agresija kojoj smo bili izloženi od predsednika koji nas je proglasio za „divne bake i deke“ – kaže Ceca Bojković. Upitana kako su njoj lično zvučale baš te predsednikove reči odgovara kroz smeh:

– Bolje me ne pitajte. Zvučalo mi je smešno ali i grozno, neukusno i providno. Ali on čovek ima veliki broj pristalica i toga takođe moramo biti svesni – skreće pažnju Ceca Bojković.

Na pitanje šta ona misli da je razlog tome, kaže da to nije neobično budući da su ovde decenijama zapostavljani obrazovanje i kultura a i medijska situacija je problematična.

– Uz sve to vladaju izrazito velika medijska ograničenja, a u takvim uslovima je divno i lako vladati narodom koji je neobavešten, neobrazovan i koji se lepi i pali na sentimentalne izjave kad je u pitanju ljubav ali i mržnja prema protivnicima. Sve zajedno je veoma opasno i stvara zapaljivu atmosferu sa potencijalnim sukobom u našoj maloj Srbiji – smatra Ceca Bojković.

Svetlana Ceca Bojković: Nalazimo se u šah mat poziciji 2

Upitana kako vidi ponašanje nadležnih prema umetnicima i radnicima u kulturi tokom vanrednog stanja ona ocenjuje da ih isprva nadležni nisu ni registrovali.

– Prvo uopšte nisu obraćali pažnju na peticije koja su strukovna umetnička udruženja podnela Ministarstvu kulture i informisanja. Navodno, Ministarstvo je to predložilo na razmatranje Vladi, ali ona nije imala vremena da se time u tom trenutku bavi. Kad je konačno donela odluku o pomoći građanima, umetnici koji nisu nigde zaposleni su bili potpuno preskočeni. O tome je pisano i u Ninu. Mi iz Udruženja smo sakupljali potpise za peticiju i kad smo došli do 5.000 Vlada nas se napokon setila, ali verovatno da se to ne bi ni desilo da nije izbora. Odlučeno je da se podeli minimalac za tri meseca od 30.000 dinara samostalnim umetnicima ali i tom uredbom nisu obuhvaćeni svi umetnici – podseća Bojković.

Ona je ogorčena i zbog toga što je Vlada preko Kriznog štaba unosila paniku i strah tokom vanrednog stanja. Predsednik je čak u jednom trenutku rekao: „Pojavio se strah. E, to me raduje.“ U prevodu to znači da ćete se pridržavati pravila, ali i da ćete biti poslušni. Pa, onda konstantne pretnje o tome da će se virus vratiti iako niko sa sigurnošću to ne može da potvrdi, ali je bitno kod građana produžiti to osećanje strepnje. Na taj način neobrazovani ljudi, naivne „bake“ , počinju da se dive Vučiću, da vide u njemu jedini spas. Onda se on tim „bakama“ javlja, pa im se zahvaljuje, a one mu uzvraćaju da se više brinu za njega, nego za rođenu decu. To su sve činjenice kojima smo svedočili i koje mi je teško i da komentarišem – konstatuje Ceca Bojković.

Rešenje situacije ne vidi ni u opoziciji jer, kako kaže, ni u nju nažalost nema poverenja.

– Nalazimo se u šah mat poziciji. Čovek ne zna za koga da glasa i ne zna da li uopšte da izađe na izbore. Ja recimo nisam sigurna da li ću izaći jer još uvek ne znam šta se sve nudi, a na političkoj sceni se sad pojavljuju novi akteri u opoziciji koji su u političkom smislu amateri. Imaju srca. Bune se, ali nemaju politički zanat. Mislim na Sergeja Trifunovića dok za ovaj ostali deo ne znam šta da kažem budući da su se demokrate, za koje sam i sama glasala, obrukale pre nego što su naprednjaci došli na vlast – tim pre što su im omogućili da pobede – ističe Ceca Bojković i dodaje da uvek ima gore i od goreg ali da misli da mi upravo sada živimo taj trenutak.

– Šta je gore ne znam, to ćemo tek da vidimo, a da će biti dobro – neće – zaključuje Svetlana Ceca Bojković.

Pozorišna umetnost je ipak neka vrsta ekskluzive

Neposredno pre uvođenja vanrednog stanja Ceca Bojković se pripremala za premijeru predstave „Da bog da te majka rodila“ prema romanu Vedrane Rudan, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat i cela situacija sa pandemijom je nju i čitav tim predstave zadesila.

– Predstava je bila gotova, odigrali smo tri generalne probe i kad je trebalo da se održi pretpremijera zatvorila su se pozorišta. Svakako poštujem preporuke lekara ali mislim da će pozorište u ovoj situaciji najteže proći. Ne znam koliko će sve ovo trajati, a pogotovo to produženje straha od ulaska u zatvorenu prostoriju s mnogo ljudi. Čujem da postoje predlozi da se predstave igraju na Tašmajdanu ali opet ni tu ne sme biti mnogo ljudi, a kako igrati kamerne predstave na velikom otvorenom prostoru? – pita se glumica i skreće pažnju da bi to moglo odbiti ljude od pozorišta.

– To će samo odbiti publiku od pozorišta a, drugo, svet koji bi dolazio na te predstave bi očekivao zabavu, šalu, komiku a pozorišna umetnost je ipak uvek neka vrsta ekskluzive. Bojim se da bi to moglo loše uticati na budući repertoar i u tom smislu to vidim kao veliku opasnost – upozorava Svetlana Ceca Bojković. A. Ćuk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari