Svetom Patriku u čast 1

Sedmi Beogradski irski festival pod sloganom „Springtime in Belgrade!“ („Prolećno doba u Beogradu“) počeo je 9. a trajaće do 17. marta.

Tokom devet dana na više lokacija u Beogradu biće predstavljeni neki od najzanimljivijih segmenata irske kulture, uključujući najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja, atraktivne izložbe, književne večeri, radionice i druge zanimljive kulturne događaje – kazao je Jas Kaminski, direktor BIF festivala, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci.

Na konferenciji su govorili i irski umetnici Leni Abrahamson (Lenny Abrahamson) i DŽon DŽerard (John Gerrard), kao i Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

– Ovo nije moja prva poseta Srbiji, tri puta sam posetio festival na Paliću, ali mu je ovo prva poseta Beogradu. Grad je pun mladalačkog duha i kulturno je živopisan – rekao je Abrahamson i dodao da će na festivalu biti prikazana dva njegova filma: „Mali stranac“, koji se žanrovski bavi duhovima, i film „Garaža“, tragikomedija smeštena u svet benzinske pumpe u ruralnoj irskoj.

NJegovo najnovije ostvarenje „Mali stranac“ otvorilo je sinoć filmski program BIF u Kinoteci, u kojoj će 16. marta biti prikazana i „Garaža“, koja je osvojila brojne nagrade.

DŽon DŽerard će svoju digitalnu skulpturu, koja je zasnovana na istraživanju naftne krize u Kaliforniji iz prve polovine prošlog veka, predstaviti danas u Kinoteci. Skulptura pod nazivom „Zapadna zastava“ trebalo bi da bude postavljena danas ujutru, a on će kasnije tokom prepodneva na predavanju objasniti kako je napravio to delo i šta ono predstavlja.

DŽerard se bavi problematičnim temama savremenog društva i rekonstruiše određene scene ili mesta kao digitalnu simulaciju. On koristi najsavremenije kompjuterske tehnologije, koje se upotrebljavaju u video-igricama da bi se postigao efekat realnosti. NJegovo delo će biti projektovano na ulici u centru grada svakog dana u okviru festivala koji slavi nedelju Svetog Patrika.

Popović je istakao važnost BIF-a jer ovaj festival dokazuje da je Beograd kosmopolitski grad. Od programa na festivalu izdvojio je predstavu Samjuela Beketa „Čekajući Godoa“, koja se igra u Ateljeu 212. Najavio je i veliki broj zanimljivih filmova. On je ukazao na to da je Turistička organizacija Beograda prošle godine objavila knjigu na srpskom i engleskom jeziku „Enigma Singidunum“, koja govori o „počecima ovog grada, o keltskim naseobinama i o njihovom udelu u tradiciju i kulturu i onome što Beograd danas jeste“.

Beograd će, u okviru obeležavanja nedelje Svetog Patrika, sam praznik posvećen ovom svecu slavi se 17. marta, na određenim lokacijama biti osvetljen irsko zelenim svetlom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari