Svetska premijera dokumentarca Mile Turajlić na prestižnom festivalu u Torontu 1Josip Broz Tito sa Stevanom Labudovićem /Foto Muzej istorije Jugoslavije / Dribbling Pictures

  Novo ostvarenje naše najnagrađivanije dokumentaristkinje, rediteljke Mile Turlajić, doživeće svetsku premijeru u programu “TIFF Docs” 47. međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), jednog od najprestižnijih festivala na svetu i najrelevantnijeg festivala na tlu Severne Amerike. Njen dugometražni dokumentarni film “Ciné-guerrillas: The Scenes From the Labudović Reels” na programu je 10. septembra. Ovaj projekat, pored […]

 

Novo ostvarenje naše najnagrađivanije dokumentaristkinje, rediteljke Mile Turlajić, doživeće svetsku premijeru u programu “TIFF Docs” 47. međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), jednog od najprestižnijih festivala na svetu i najrelevantnijeg festivala na tlu Severne Amerike.

Njen dugometražni dokumentarni film “Ciné-guerrillas: The Scenes From the Labudović Reels” na programu je 10. septembra.
Ovaj projekat, pored Filmskog centra Srbije (FCS) podržao je i panevropski filmski fond Eurimages.

– „‘Ciné-guerrillas’ je deo dokumentarnog diptiha „Scenes from the Labudovic Reels“, do ovog trenutka nismo utanačili krajni srpski naslov, koji je struktuiran kao arhivski „road trip“ kojim se otkriva filmsko nasleđe Pokreta nesvrstanih. Nastajući kao portret ali i testament Stevana Labudovića, snimatelja „Filmskih novosti“ koji je bio zadužen da prati Predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita prilikom čuvenih Putovanja mira, diptih analizira ulogu filmske slike u formiranju političke vizije Trećeg sveta – izjavila je Mila Turajlić za FCS.

– Do sada nekorišćeni i nemontirani arhivski snimci, kao i svedočenje Labudovića i njegovih filmskih saboraca iz period alžirskog oslobodilačkog rata vode nas u skrivenu pozadinu filmske slike kao instrumenta antikolonijalne borbe. Dok će jedna polovina diptiha imati premijeru 10. septembra u Torontu, druga polovina će imati svetsku premijeru kasnije na jesen, nakon čega će domaća publika imati priliku da pogleda oba filma zajedno – istakla je rediteljka čiji su prethodni dugometražni dokumentarci “Cinema Komunisto” i “Druga strana svega (nastao kao prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom), osvojili brojne nagrade na svetskim festivalima.

 

Njen novi film snimljen je u koprodukciji ovdašnje kuće “Dribbling Pictures”, zagrebačkog “Restarta” i kompanije “Survivance”.

„Dosije Labudović“ (kako glasi raniji, polazni naslov ovog dokumentarca) je priča o nastanku Pokreta nesvrstanih ispričana kroz objektiv kamere čoveka koji je taj uzbudljiv period snimao, ostavivši nam svedočenje o harizmatičnim političkim ličnostima koje je okupila jedna uzbudljiva politička vizija.

Labudović je pratio Tita na Putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih. Stevanov život, prema rečima Mile Turajlić, dobija neočekivan zaokret 1959. godine, kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita.
– Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske. Stevan je poslat na misiju od tri meseca, a ostao je u uniformi FLN-a tri godine, sve do osvajanja slobode. Njegovi snimci, kao i najveći deo fonda filmova o alžirskom ratu za nezavisnost danas se čuvaju u Filmskim novostima u Beogradu, a taj fond Alžirci zovu „les fonds Labudović“ ili „Dosije Labudović“. Danas Stevan ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja. Sama činjenica da je njegova životna priča nepoznata široj javnosti bila mi je motivacija da počnem ovaj projekat – izjavila je Mila Turajlić 2016. godine, na početku rada na ovom projektu.

Junak njenog filma, s kojim će se 10. septembra upoznati publika u Torontu, nije dočekao premijeru – Stevan Labudović preminuo je 25. novembra 2017, ostavljujući za sobom delo po kojem će biti upamćen kao čovek velikog srca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari