Svetska premijera filma „Nečista krv - greh predaka” na Festivalu evropskog filma Palić 23. jula 1Foto: This and That produkcija

Jedan od najočekivanijih filmova ove godine, koji je od početka snimanja pratila velika pažnja javnosti, “Nečista krv – greh predaka”, u režiji Milutina Petrovića, imaće svetsku premijeru 22. jula, na Letnjoj pozornici 28. Festivala evropskog filma Palić.

Publika će projekat koji povezuje dve avangardne i revolucionarne ličnosti naše kulture, pisca Borisava Boru Stankovića i Vojislava Voju Nanovića, koji je po njegovom celokupnom delu napisao scenario pre pola veka, a Milena Marković adaptirala za ovaj film, videti u okviru Glavnog takmičarskog programa.

“Nečista krv – greh predaka” biće u konkurenciji za

Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

O premijeri na Paliću reditelj Milutin Petrović kaže da je ta divna projekcija na otvorenom, pod zvezdama, idealno mesto da se film vidi.

– Nama je najvažnije da film krene u bioskope krajem avgusta i u septembru, i da ga tamo vidi mnogo ljudi. „Nečista krv – greh predaka” je kao što su nekada filmovi bili – kao oni filmovi koje volite da gledate više puta. Dok čekamo taj trenutak da ljudi mogu da ga pogledaju u bioskopima, Palićki filmski festival je divna prilika da ga

pogleda festivalska publika. Pored toga, Palić je internacionalni festival i na njemu je prisutna praktično

sva stručna javnost regiona – smatra Petrović, koji se na ovaj festival vraća posle šest godina i filma “Petlja” koji je na Paliću prikazan 2015.

“Nečista krv – greh” predaka prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica.

Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Ulogu Trifuna igra Dragan Bjelogrlić, a u glumačkoj ekipi su i Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković i Vaja Dujović.

Scenografiju potpisuje Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio repliku Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica.

Fim je nastao u produkciji This and That Productions, i prema rečima Snežane van Hauwelingen, direktorke ove kuće, „Nečista krv – greh predaka“ će svetskom premijerom na Paliću započeti festivalski život u Srbiji i regionu, a beogradska premijera zakazana za 24. avgust u Kombank dvorani.

Ovogodišnji festival održava se u tradicionalnom Terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari