Svetski dan muzike: Besplatni koncerti u gradovima Srbije 1Foto: Gabrijel Felc/ Beogradska filharmonija

Prvi dan leta, 21. jun, inače najduži dan u godini, u 120 zemalja sveta danas se proslavlja kao Svetski dan muzike.

Tim povodom širom Srbije najavljen je veliki broj besplatnih koncerata, uključujući i Beograd, gde će to biti neka vrsta muzičkog uvoda u ovogodišnji, treći po redu koncert Beogradske filharmonije na otvorenom 23. juna na Ušću.

Program u Kulturnom centru Beograda počinje pre podne, u Galeriji Artget gde sviraju Jovana Udović, Biserka Marović i Matija.

Posle podne na platou ispred KCB-a nastupa Banda saksofonista. U Etnografskom muzeju za večeras najavljen je koncert poznatog norveškog gudačkog ansambla Trio Treble. Muzička omladina Beograda nastupa 21. i 22. juna u kafiću Aviator, Galeriji ULUS, Dorćol Platzu, i UP „Cvijeta Zuzorić“.

Prvog dana leta, na Svetski dan muzike na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine trebalo bi da počne nova sezona muzičkog serijala „Koncerti na Zidiću“. Novu, sedmu sezonu otvoriće Inspektor, član beogradskog hip-hop kolektiva Vatra. Muzike će biti i u Srpskom književnom društvu u Francuskoj 7, gde bi poetska proza i poezija Ivane Milankov trebalo da bude predstavljena uz zvuke violine Edit Makedonske.

U Zadužbini Ilije M. Kolarca večeras sviraju Goran Kostić, kontrabas, i Milena Stanišić, dok Udruženje Barokni vitraž nastupa u Biblioteci grada Beograda.

U Italijanskom institutu za kulturu koncert će održati italijanski pevač Matija Zanata, koji će predstaviti repertoar italijanske muzike od tradicionalnih i autorskih do popularnih pesama.

Koncert kamerne muzike je od 19 sati u Skupštini grada. Na programu su dva Šubertova kvinteta: Gudački u C-duru i Klavirski kvintet – „Pastrmka“. Izvođači su Ana Lebedinski, violina, Marija Špengler, violina, Nemanja Adamović, viola, Sandra Belić, violončelo, Stevan Jovanović, kontrabas, Vuk Ovaskainen, violončelo, i Uki Ovaskainen, klavir.

Između reči i ćutanja

„Otac“ Svetskog dana muzike je nekadašnji ministar kulture Francuske Žan Lang. Prvi put je obeležen 1982. u Parizu zahvaljujući istraživanjima francuskog kompozitora, novinara i radio poslenika Morisa Fleurea, koja su pokazala da svaki drugi mladi čovek u Francuskoj svira neki muzički instrument. Iz tog se rodila ideja da se ti mladi muzičari izvedu na ulice i pokažu svoje umeće, pa se zato svakog 21. juna profesionalni i muzičari amateri ohrabruju da sviraju na otvorenom. Rukovodeći se rečima Viktora Igoa da „muzika izražava ono što se ne može iskazati rečima, ali ni prećutati“, idejni tvorci Svetskog dana muzike želeli su da 21. svi stanovnici planete slušaju muziku koju vole, a oni skloni avanturama duha i da istražuju muziku drugih kultura.

Dobitnici UMUS-ovih nagrada

Dobitnici godišnjih nagrada Udruženja umetnika Srbije su – za životno delo čembalista Smiljka Isaković, za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje u 2018. flautista LJubiša Jovanović i za najboljeg mladog umetnika u prošloj godini sopran Evgenija Jeremić, saopšteno je juče iz UMUS-a. Posebnu nagradu UMUS-a za izuzetan muzičko-izvođački doprinos i afirmaciju muzičkog umetničkog stvaralaštva pripala je frulašu Bori Dugiću. UMUS-ove nagrade, ustanovljene 1970, sastoje se od diplome i novčanog iznosa, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Mladi umetnici pored diplome dobijaju solistički koncert u organizaciji UMUS-a i u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom. Žiri za 49. Nagradu UMUS-a radio je u sastavu: dirigent Predrag Gosta, pijanista Nada Kolundžija, sopran Snežana Savičić Sekulić, gitarista Uroš Dojčinović i flautista LJubomir Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari