Legenda o Baš-Čeliku

Izadavačka kuća System Comics predstavlja novo izdanje autora Petra Meseldžije – „Legenda o Baš-Čeliku“.

„Legenda o Baš-Čeliku“ je zasnovana na poznatoj srpskoj narodnoj pripovetci Baš-Čelik. Ovu drevnu bajku možemo naći i u ruskom folkloru pod imenom Marja Morjevna, ali u malo drugačijem obliku zbog istorijsko-kulturoloških razlika između ova dva naroda.

Petar Meseldžija kaže da ta fascinantna sličnost, kao i arhaični ton pripovesti, te činjenica da tokom svojih čitanja i istraživanja nije naišao na priču iste vrste u nasleđu drugih evropskih naroda (što ne znači da ne postoji u nekom izmenjenom obliku), ga je navela da pomisli da je ova bajka daleki odjek, ili ostatak drevnog slovenskog, odnosno indoevropskog mita.

Ova ilustrovana knjiga bila je Meseldžijin višegodišnji projekat i čudesno putovanje u domen mitološkog i arhetipskog.

System Comics predstavlja ilustrovanu knjigu Petra Meseldžije “Legenda o Baš-Čeliku” 1

“Intuitivno sam posegnuo za izvorima inspiracije iz kulture i umetnosti istočne i jugoistočne Evrope. Prvobitni podsticaj za stvaranje kontura sveta u kojem će se moja priča odvijati je došao je od dvojice velikih ruskih umetnika, Viktora Vasnjecova (1848 – 1926) i Ivana Bilibina (1876 – 1942). U potrazi za adekvatnom vizualizacijom likova, pogotovo glavnih, inspiraciju sam potražio na slikama Paje Jovanovića (1859 – 1957) i Uroša Predića (1857 – 1953), dva velika srpska majstora”, kaže Petar Meseldžija.

Budući da je umetnik i veliki ljubitelj zapadne umetnosti, dodatnu inspiraciju i podršku pronašao je u umetničkim delima majstora slikarstva i ilustracije kao što su Rembrant, Gerard Terborh, Akseli Galen-Kalela, Viliam Voterhaus, Džon Singer Sardžent, Hoakim Soroja, Norman Rokvel, Artur Rakam, Frenk Frazeta, Elen Li i mnogi drugi.

Osim vizuelne umetnosti i arhitekture, Meseldžija se inspirisao i slušajući muziku Aleksandra Borodina, Nikolaja Rimskog-Korsakova, Edvarda Griga i njima sličnih kompozitora.

“Njihova muzika mu je pomogla da ostvari i održi kontakt sa mitološkom prošlošću“, kaže Meseldžija i dodaje:

“Konačno, trajni izvor inspiracije i njena neprekinuta struja, ponekad suptilna, a ponekad vrlo snažna i euforična, dolazila mi je od Majke prirode. Ta velika pozornica na kojoj se drama Legenda o Baš-Čeliku odvija, priroda i njeni raznovrsni oblici, posebno drveće, pružili su mi beskrajni podsticaj, radost i ushićenje koji su bili značajni sastojci procesa stvaranja ove knjiga.”

 

„Legenda o Baš-Čeliku“ je priča o životu, odnosno o životnom putu.

Autor zaključuje da je to je priča o stadijumima razvoja ličnosti: od osnovnog upoznavanja sa sobom i okolinom, preko spoznaje svojih želja i određivanja ličnih ciljeva, do borbe na putu njihovog ostvarenja i konačnog postignuća cilja.

“Put je dug, neizvestan i trnovit. Da bi se do cilja uopšte došlo mora se ući u „mračnu šumu”, a izneti živu glavu iz nje nije lako. Za to je čoveku potrebno da poseduje, odnosno da u sebi pronađe i odneguje odgovarajuće osobine.” – Petar Meseldžija.

O autoru

Petar Meseldžija je rođen 1965. godine u Novom Sadu, u Srbiji. Karijeru je započeo 1981. stripom „Krampi“ u Stripoteci, jednom od najpoznatijih strip-časopisa u našoj zemlji. Kasnije je usledio niz kratkih stripova i rad na „Tarzanu“. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo.

Godine 1991. Meseldžija se preselio u Holandiju. Ubrzo zatim prestaje da radi stripove i posvećuje se potpuno ilustraciji i slikarstvu. Tokom devedesetih slikao je plakate i čestitke za različite kompanije i ilustrovao knjigu „Kralj Artur i vitezovi Okruglog stola“ za Grimm Press, izdavača sa Tajvana. Za kompaniju Scholastic Inc u Sjedinjenim Državama, Meseldžija je naslikao jedanaest korica za seriju knjiga dečije fantastike. Sarađivao je i na knjigama „Prognana bića: srpska mitologija” Orfelin, i „Srpske narodne bajke“ Čarobna Knjiga, izdavačke kuće iz Srbije.
Među njegovim samostalnim knjigama su „Legenda o Baš-Čeliku“, knjiga njegovih stripova o Tarzanu, strip album “Kanu”, „Knjiga o džinovima“, „Marko Kraljević i zmaj“, „Knjiga skica“ i monografija „Arhetip – Umetnost Petra Meseldžije“.

Petar Meseldžija je dobitnik mnogih nagrada, među kojima su i Nagrada umetničkog žirija na 59. Svetskoj kovenciji naučne fantastike 2001. godine; Srebrna nagrada za 1997, 2003. i 2018. godinu, te Zlatna nagrada za 2009. izdanja Spectrum –Te Best in Contemporary Fantastic Art; i Zlatno pero Beograda 2017. godine.

Svoje radove Meseldžija je izlagao samostalno i grupno u Srbiji, Holandiji i Sjedinjenim Državama. Originali njegovih slika i crteža mogu se naći u privatnim zbirkama u Srbiji, Sjedinjenim Državama, Holandiji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Italiji, Švedskoj, Hong Kongu, Indoneziji i Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari