Izložbom stripova „Put oko sveta“ Saše Rakezića, poznatijeg kao Aleksandar Zograf, projekcijom dokumentarnog filma „Dvije škole pod jednim krovom“ sarajevskih autora Zorana Ćatića i Enesa Zlatara, i nastupom užičkog benda „Ubrzo potom“, u Gradskom kulturnom centru otvoren je 9. susret književnika „Na pola puta“, koji će trajati do 11. aprila.


U razgovoru koji su vodili užički gimnazijalci, Aleksandar Zograf se podsetio svojih početaka, buntovništva i izdavanja svog prvog fanzina, pokretanja radionice stripa Kuhinja, koju je držao u svom stanu, kao i objavljivanja svojih radova u inostranstvu. Postavku čine strip-table, nastale tokom autorovih putovanja po zemlji i inostranstvu u potrazi za neobičnim i drugačijim, ali i pokušaja da, kako je rekao, spozna sebe i druge.

Dokumentarni film „Dvije škole pod jednim krovom“, nastao 2009. godine u produkciji nemačke fondacije Schüler Helfen Leben, ukazuje na pogubnost sistema školovanja po osnovce u BiH, posebno u Federaciji BiH, a koji, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, počiva na podeli učenika po nacionalnoj osnovi.

– Na području Federacije postoje 54 takve škole. U njima su deca doslovno odvojena na Hrvate i Bošnjake i ne susreću se, jer su potpuno odvojena – po učionicama, delovima škole, pa čak i po smenama. To je strašno i nakon dve godine istraživanja uspeli smo da uđemo u škole i da snimimo dokumentarni film da bismo pokazali šta se radi sa decom – kazao je koautor filma Zoran Ćatić, koji radi na Studentskom eFM radiju u Sarajevu.

Nakon predavanja, koja učenicima Užičke gimnazije drže pisci tokom redovnih časova književnosti, na maloj sceni Narodnog pozorišta za širu publiku priređuju se javna čitanja. Sinoć su se predstavili Ildiko Lovaš iz Subotice, Goran Vojnović iz Ljubljane i Robert Perišić iz Zagreba. Večeras je planirano da javno čitaju Maja Pelević, Nenad Veličković iz Sarajeva, dok će Svetlana Lukić javno intervjuisati Dejana Ilića. U četvrtak će pred publikom nastupiti Predrag Lucić iz Splita i Damir Šabotić iz Sarajeva.

Pisac i reditelj iz Ljubljane Goran Vojnović, po čijoj je knjizi „Čefurji raus“ (Južnjaci marš) snimljen film istog naziva, a koja problematizuje poziciju manjina u Sloveniji, prvi je slovenački književnik koji učestvuje na festivalu i time je, kako je kazao, oduševljen jer je „produžio književni put užičkom festivalu“. Piše na slovenačkom, ali će, kako navodi, govoriti na srpsko-hrvatskom jeziku i veruje da će publici biti razumljiv.

– Knjige mi prevode na tri srpsko-hrvatska jezika. Moja prva knjiga je prevedena na hrvatski, bosanski i srpski, a napisana je na slovenačkom, odnosno na mešavini više jezika, tako da je original skoro razumljiv južno od Slovenije. Moja sudbina je da nekako spajam ta dva sveta i to je možda razlog mog dolaska u Užice. Previše smo se udaljili, a tu više mislim na Sloveniju, koja je okrenula leđa ovom prostoru, ali mislim da postoje neke tajne veza i razlozi za komunikaciju i druženja – poručio je Vojnović, koji će učenicima održati predavanje „U kakvoj sredini odrastamo“.

Kutak regionalne književnosti

Istakavši da književni susreti „Na pola puta“ za Užičku gimnaziju predstavljaju „dobru tradiciju, znak prepoznavanja i važan deo obrazovno-vaspitnog procesa“, direktor Živojin Pavlović je najavio mogućnost da se u toj školi, koja ove godine obeležava 175 godina, osnuje kutak u kome će biti predstavljeno književno stvaralaštvo svih dosadašnjih učesnika tih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari