Na dan 20. febraura, pre 60 godina, izvedena je prva premijera u Beogradskom dramskom pozorištu i taj datum BDP izabralo je za svoj dan. Šezdeseta godišnjica već je obeležena objavljivanjem monografije o pozorištu, kao i podizanjem spomen-ploče u čast prve generacije studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti, koji se potom obeležili rad BDP.

Na dan 20. febraura, pre 60 godina, izvedena je prva premijera u Beogradskom dramskom pozorištu i taj datum BDP izabralo je za svoj dan. Šezdeseta godišnjica već je obeležena objavljivanjem monografije o pozorištu, kao i podizanjem spomen-ploče u čast prve generacije studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti, koji se potom obeležili rad BDP. Jučerašnji dan proslavljen je, u skladu sa trenutnom teškom situacijom u zemlji, skromnom svečanošću na kojoj su dodeljene godišnje nagrade pozorišta.
Upravni odbor BDP, saopštila je njegova predsednica Đurđija Cvetić, odlučio je da nagrada „Tatjana Lukjanova“ za 2007. pripadne Dušanki Dudi Stojanović, za ulogu Esme u predstavi „Ćeif“. Nagrade za umetnički doprinos u 2007. dodeljene su Miodragu Tabačkom, za scenografiju predstave „Disharmonija“, Danijeli Štajnfeld, za ulogu Lene u predstavi „Disharmonija“ i glumačkom ansamblu predstave „Ne igraj na Engleze“ (Marku Živiću, Danileu Siču i Ivanu Tomiću).
Ovom prilikom sumirani su i rezultati prošlogodišnjeg rada BDP – 347 izvedenih predstava, deset premijera, 43 gostovanja BDP u zemlji i inostranstvu i isto toliko gostiju iz zemlje i inostranstva, 85.000 gledalaca. BDP je bilo učesnik brojnih manifestacija, ugostili su značajne umetnike i festivale (jedan od najznačajnijih za ovo pozorište – Beogradski festival igre). Prethodnu godinu obeležilo je i gostovanje teatara iz susednih zemalja, pa tako i Hrvatskog narodnog kazališta iz Pule, posle 20 godina, kao i saradnja sa sarajevskim festivalom MESS, koja je u oktobru 2007. rezultirala premijerom predstave „Ćeif“, trenutnim hitom na sceni BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari