"Tereza37" najbolje ostvarenje Pulskog filmskog festivala 1Foto: imdb

Pula Velika zlatna arena za najbolji film 67. Pulskog filmskog festivala dodeljena je filmu „Tereza37“ redatelja Danila Šerbedžije.

„Velika ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, ‘Tereza37’ je i priča o suvremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, ‘Tereza37’ ukupno je ostavila najcjelovitiji dojam u svim segmentima filmskog stvaralaštva“, saopštio je žiri koji je radio u sastavu: Lina Kežić, predsednica, Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović.

Film iz selekcije Hrvatski program u kojoj se našlo još pet ostavrenja dobio je i pregrštu drugih priznanja ovog festivala: za masku autorke Snježane Gorup, za montažu Dubravke Turić, za najbolju sporednu žensku ulogu nagrada je pripala Ivani Roščić za ulogu Renate; za scenario koji je debitantsko delo glumice Lane Barić, te za režiju Danila Šerbedžije. Ovom filmu pripalo je 30.000 kuna.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku pripala je Šerbedžiji zazačetniku klana Šerbedžija – Radetu Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića u filmu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ reditelja Milana Trenca. Isto priznanje u ženskoj konkurenciji osvojila je Darija Lorenci – Flatz za ulogu Jasne u filmu „Mater“Jure Pavlovića.

Publika je, glasanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, s čistom peticom. Nagradu za glumačko ostvarenje u ovom filmu dobio je Goran Bogdan. „Otac“ je prikazan u selekciji manjinske hrvatske koprodukcije i tu je Zlatna arena za najbolji film pripala „Aginoj kući“ rediteljke Lendite Zeqiraj, a Zlatnu arenu za režiju dobio je Metod Pevec za film „Ja sam Frenk“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari