Mystery_of_Banksy_06_foto Dominik Grussfoto Dominik Gruss

Izložba „The Mystery of Banksy – A Genious Mind“ postavljena je u Beču od oktobra ove do 4. februara 2023. godine u dvorani Viner Štathale (nem. Wiener Stadthalle).

Svetski poznat i do danas anonimni ulični umetnik i slikar Benksi je čuven po tome što dovodi u pitanje granice umetničkog tržišta.

Njegov rad već godinama izaziva pometnju, a izložba predstavlja više od 150 njegovih radova. Grafiti, fotografije, skulpture, video instalacije i štampe na različitim materijalima kao što su platno, tkanina, aluminijum, foreks i pleksiglas su reprodukovani specijalno za ovu priliku.

Kustoskinja izložbe je Virdžinija Džin.

„Benksi je svoju umetnost uvek donosio u javni prostor, a sa njom i kritiku kapitalizma i svoj pacifistički stav. Trenutak solidarnosti koju umetnost može da generiše daje snagu za razvijanje kritičke svesti i promenu sveta“, izjavila je članica gradskog veća zadužena za kulturu, Veronika Kaup-Hazler.

Izložbu je od marta 2021. godine videlo milion posetilaca, a Beč je trinaesti grad u kojem je postavka izložena.

Zanimljiv je i njegov rad koji se pojavio usred rata u Ukrajini, a koji je ovih dana čak mogao i postati predmet krađe.

Benksijevi radovi, postavljeni uglavnom u javnom prostoru upravo sa namerom da pripadaju svima, predstavljaju pravu muku za kolekcionare i galerije koji žele da ih imaju u posedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.