Tradicionalna 37. po redu Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“ 9. i 10. avgusta 1Foto: Saša Stamenković

Vražogrnac je domaćin zanimljive etno manifestacije „Vražogrnački točak“, koja ima tradiciju dužu od tri decenije i koja je verovatno jedna od najznačajnijih u očuvanju izvornog narodnog stvaralaštva našeg kraja. Ove godine „Vražogrnački točak“  biće održan 9. i 10. avgusta.

Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“ po 37. put biće održana 9. i 10. avgusta. Očekuje se više od petanest kulturno umetničkih društava i stotinu izvođača kažu organizatori, a prenosi portal glas Zaječara.

„Očekujemo goste iz Kragujevca, Novog Sada, Kučeva, Boljevca, Bora, Majdanpeka i Zaječara. Biće održano takmičenje u pripremi gulaša, defile svih učesnika. Cilj  je očuvati narodnu tradiciju  u izvornom obliku“. – istakao je za Glas Zaječara Nenad Petković jedan od organizatora manifestacije.

„Drugog dana smotre biće izvršena selekcija za republički folklor u Gornjem Milanovcu i Topoli, pa će savez amatera poslati svog predstavnika koji će izvršiti selekciju“.– zaključio je Petković.

Organizator smotre narodnih običaja „Veažogrnački točak“ je Ustanova Narodno pozorište centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i grad Zaječar.

 Podsećamo, manifestacija Vražogrnački točak održava se u porti crkve Sv. Trojice u Vražogrncu i nastala je 19. juna 1971 godine. U periodu od 1969 do 1971 se ova manifestacija održavala pod imenom Vražogrnačko kulturno leto. Manifestaciju prate različiti programi: likovna kolonija „Vražogrnački točak“, izložba obrednih hlebova i domaće radinosti, kao i takmičenje u tradicionalnom kulinarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari