Zaječar: Počinje 39. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta“ u Vražogrncu, pored Zaječara, će u petak i subotu, 11. i 12. avgusta biti održana 39. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“.

Prve večeri, u petak, 11. avgusta  biće organizovano Veče koreografisanog folklora na kome će učestvovati Dečji i omladinski folklorni ansambl KUD-a „Sloga” iz Vražogrnca, Dečji gradski folklorni ansambl „ZO-RA” iz Zaječara, kao i KUD-ovi: „Šumadija”, Vlaška, „Čarapani”, Kruševac, „Zoran Gajić”, Rgotina, „Đorđe Genčić”, Veliki Izvor i „Sloga” iz Vražogrnca. Početak je u 19:30 sati.

Drugo festivalsko veče biće takmičarskog karaktera, a program će početi u 20 sati. Ocenjivaće se scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa, kao selekcija  za učešće na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu.

Učestvovaće kulturno-umetnička društva: „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović”, iz Мalog Izvora kod Boljevca, „Markov kamen” Valakonje Bukovo, „Voja Čurić“ Kobišnica, FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara i zdravičar Vlasta Bačilović iz Krivelja kod Bora.

U subotu, drugog dana smotre, predviđeno je takmičenje u kuvanju tradicionalnog jela od 16 sati. Nadmetanje u tradicionalnim sportskim disciplinama: nošenje točka, kotrljanje točka, kotrljanje bale i nošenje balvana, počeće u 14 časova.

Pod pokrovieljstvom grada Zaječara organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari