Tragična priča sa srećnim krajem 1Foto: Pozorište ''Boško Buha''

Veliki Dikensov klasik o deci i za decu „Oliver Tvist“ pripada glavnom repertoarskom toku pozorišta „Boško Buha“.

Milena Depolo, koja je radila dramatizaciju, i ja odlučili smo da napravimo predstavu koja će dugo živeti na sceni. Zato smo u nju dodali dozu humora i elemente mjuzikla. Ono što krasi predstavu, pored sjajnog ansambla, jeste dvadeset i četvoro dece iz škole glume Nenada Nenadovića – izjavio je danas na konferenciji za novinare Milan Karadžić, reditelj predstave „Oliver Tvist“ po romanu Čarlsa Dikensa, čija je pretpremijera najavljena za subotu, 20. oktobar. Premijera u UK „Vuk Karadžić“ održaće se u nedelju, 21. oktobra, u podne, a prva repriza dan kasnije na istoj sceni.

Karadžić je naglasio da „ovako veliki naslovi nisu laki za održavanje, jer je „Oliver Tvist“ teška, mučna i pomalo tragična priča, ali sa srećnim krajem“.

– Humor i mjuzikl su pomogli da se ublaže teški elementi ove priče – istakla je Milena Depolo, napominjući da se u predstavi „ulazak u svet kriminala tretira iz današnje perspektive, koja ne bi bila realna u viktorijanskom vremenu“.

Trinaestogodišnji Pavle Orlić, koji igra jednog od Olivera, rekao je da mu je ovo bio san, jer mu je „Oliver Tvist“ jedna od omiljenih priča. Danilo Arnautović, koji igra drugog Olivera, ima 12 godina i kaže da mu se uloga jako dopala. Prema njegovim rečima, „glavni junak je kroz život bio dobra osoba, pa je zato zaslužio da ima porodicu“.

Za lik Vrdalame, koji igraju Relja Vasić i Nikola Brun, mladi glumci kažu da je „mali šmeker koji upoznaje Olivera sa Londonom, ostatkom družine i pravilima“. Rouz igraju Dunja Stanković, kojoj je ova predstava pomogla da shvati čime želi da se bavi u životu, i i Iva Pejović, koja je priznala da se „nije pronašla u ulozi, mada joj je veoma drago što je igra“.

– Poistovetio sam se sa ulogom Pripovedača, jer mi kažu da mnogo volim da pričam i predstavljam. U ovoj predstavi deca su glavni likovi. Oni su naše male kolege, mladi glumci, dok u suštini, oni su veliki glumci, samo što su mlađi i niži rastom, inače sa istim žarom, voljom i emocijom oni gruvaju kao i mi malo iskusniji – naglasio je Uroš Jovčić, saopštivši da ima 29 godina – tačnije 19 sa 10 godina iskustva.

Aleksandra Simić igra dve uloge – gospođe Souberi i Bedvin. Ostale likove tumače Amar Ćorović, Aleksandar Kecman, Nenad Nenadović i Katarina Gojković, koja je juče izjavila da se kao „gospođa Korni ovih dana oseća kao da ima 14 godina, zato što gleda decu i uživa“. Kostimografiju i scenografiju potpisuju: Dragica Laušević i Boris Maksimović. Muziku je komponovala Marina Popović, a koreograf je Nebojša Gromilić.

Velika porodica i jubilej

Upravnik pozorišta „Boško Buha“ Igor Bojović istakao je da bez obzira na uslove u kojima radi, ovo pozorište održava premijeru za premijerom i radi punom parom. On je naglasio da je Pozorište „Boško Buha“ jedna velika porodica. „Jedini način da opravdamo ono što su mnoga značajna imena pre nas uradila jeste kvalitet predstava i repertoara, na kome su veliki naslovi kao što su „Oliver Tvist““, kaže Bojović. Inače, „Oliver Tvist“ je jubilarna 40. režija Milana Karadžića na sceni „Boška Buhe“ i, prema Bojovićevim rečima, to je jedan od razloga zbog kog se ova pozorišna kuća odlučila za ovako veliki projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari