Tri izložbe u KCB-u 1

Od 14. februara do 7. marta u Kulturnom centru Beograda održaće se tri izložbe.

Prva je istraživački projekat Milene Marjanović, umetničke direktorke Galerije Artget, i posvećena je prvoj školovanoj ženi fotografu u Srbiji i na Balkanu Mariji Mari Rosandić. Marija Mara Rosandić, rođena Bogdanović (1883 -1954), bila je stručni saradnik prvog srpskog foto-časopisa Fotografski pregled, osnivač prvog foto-kluba u Srbiji – Beogradskog foto-kluba 1928, kao i prva i jedina žena član njegovog UO. Imala je i svoj foto-atelje, najpre u Zagrebu, a zatim i u Beogradu. Bila je supruga vajara Tome Rosandića, a široj javnosti ostala je nepoznata iako snimila sva njegova dela, a posle Prvog svetskog rata fotografisala je i beogradsku elitu.

U Likovnoj galeriji KBC-a od sredine nedelje biće izložene ambijentalne instalacije Jelene Trajković Popivode. Autorka je rođena 1980. u Kraljevu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi profesora Čedomira Vasića. Još na studijama počinje da istražuje različite medije vizualnog izražavanja i moduse osvajanja prostora u kome umetničko delo postoji. Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike – objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte.

U Galeriji Podroom gostuje albanski umetnik iz Skadra Faltum Doči. Izložba pod nazivom Znakovi objedinjuje pet kratkih video-radova nastalih u periodu između 2014. i 2016. na lokacijama u okolini Skadra i Skadarskog jezera koje su neposredno vezane za Dočijevo sećanja i odrastanje. Fatlum Doči (1991) rodom je i živi u Skadru. Diplomirao je 2015. godine na odseku multimedijalne umetnosti Univerziteta umetnosti u Tirani. Posle Beograda samostalnu izložbu imaće i u Tirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari