"Tri veka Almaškog kraja" 1

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju izložbe „Tri veka Almaškog kraja“ .

Izložbu je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, udruženjem građana „Almašani“, Osnovnom školom „Ivan Gundulić“ i Departmanom za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena za javnost do 11. decembra u Arhivu Grada u Ulici Filipa Višnjića br. 2a.

„U pitanju je bliska saradnja između institucija kulture i udruženja čija je osnovna delatnost kultura, a kroz afirmaciju istorijskog nasleđa i svega onog što čini naš grad prepoznatljivim u regionu. Održavanje izložbi sa ovom tematikom je od velikog značaja zbog sveobuhvatnog sagledavanja, ali i predstavljanja našeg grada kroz njegovu istoriju na najbolji mogući način. Doseljavanje stanovnika sela Almaš 1717. godine u naš grad svakako je doprinelo razvoju tadašnjeg Petrovaradinskog šanca, a i posle gradu, nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1748. godine. Oni su svakako doprineli razvoju ove sredine kako u kulturnom, tako i u ekonomskom i društvenom smislu“, rekao je na otvaranju Dalibor Rožić.

Almaški kraj je jedan od najstarijih delova Novog Sada i zahvata veći deo Podbare. Granične ulice su Temerinska, Gundulićeva, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije, Matica srpska i Trg Toze Markovića. Naziv „Almaški kraj“ posle 1918. godine promenjen je u Podbara, a teritorijalno prostiranje tada uspostavljene Podbare bilo je šire od granica starog Almaškog kraja. Sećanje na stari naziv kraja sačuvalo se do današnjih dana zahvaljujući nazivima „Almaška ulica“ i „Almaška crkva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari