Trst: Kiša, u petak 4. maja u podne, nije sprečila stotinak građana Trsta da se okupe pred zgradom na Trgu Venecija, u kojoj je svojedobno bio konzulat Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Na toj zgradi otkrivana je spomen-ploča Ivi Andriću, koji je tu službovao tokom 1922-23. godine.

Trst: Kiša, u petak 4. maja u podne, nije sprečila stotinak građana Trsta da se okupe pred zgradom na Trgu Venecija, u kojoj je svojedobno bio konzulat Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Na toj zgradi otkrivana je spomen-ploča Ivi Andriću, koji je tu službovao tokom 1922-23. godine. Prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti, konzulata Srbije, Hrvatske i Slovenije, kulturni radnici, namernici… Među njima devedesetdvogodišnji signor Nino, službenik konzulata sve do 1941. godine. Istoga dana uveče u konzulatu Republike Srbije upriličena je večera na kojoj su zvanice dobile prigodnu bibliofilski numerisanu (100 primeraka) i lepo ilustrovanu knjižicu sa, prvi put na italijanski prevedenim Andrićevim pričama „Proba“ i „Prokleta istorija“ – radnja ove druge priče događa se u Trstu i susednom Monfalkonu. Uz priče su i tekstualni prilozi Đanfranka Picolita, gradonačelnika Monfalkona, Vitorija Pikolija, doskorašnjeg predsednika Lajons kluba, jednog od sponzora ove manifestacije, Lućana Gregoretija, agilnog tršćanskog kulturnog radnika, kao i eseji Marije Mitrović (Trst) i Predraga Matvejevića (Rim) o Andriću.
Bez mnogo pompe i sa mnogo umeća i volje, trajno je obeleženo prisustvo Andrića u Trstu, gradu u kojem je službovao. Andrić je pored Italije službovao i u Španiji, Portugalu, Rumuniji i Nemačkoj, ali je samo Rim i Trst uveo u svoju literaturu. Za sledeći sajam knjiga u Beogradu trebalo bi da stigne Mondadorijevo izdanje izbora Andrićevih tekstova koji se odnose na Trst. Izbor i predgovor uradila je profesorka Marija Mitrović.
Postavljanje spomen-ploče Ivi Andriću i sve što je sledilo kao deo te manifestacije, odisalo je andrićevskom smirenošću i dostojanstvom, koje nije pomutilo ni uočljivo prisustvo političara, karabinjera, pa čak i komandanta vatrogasaca. Grupa entuzijasta, na inicijativu inženjera Vladana Relića, doskorašnjeg predsednika Srpske pravoslavne opštine u Trstu, uz svesrdnu pomoć Lions Cluba „Trieste Europa“ i porodice Pikoli, prevodilaca i organizatora volonterski su, neki čak i sopstvenim finansijskim prilozima pripomogli da Trst bolje označi prisustvo nobelovca Andrića u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari