Međunarodni pozorišni festival Tvrđava teatar otvoriće večeras u vili Stanković u Čortanovcima predstava Narodnog pozorišta iz Užica „Spletka i ljubav“ po tekstu Fridriha Šilera, a u adaptaciji i režiji Nemanje Rankovića.

Podsetimo, nakon pet godina postojanja, manifestacija posvećena ambijentalnom teatru morala je da se preseli iz Smederevske tvrđave u Vojvodinu, jer je gradska vlast odlučila da osnuje novi festival Teatar u tvrđavi, koji počinje dan kasnije.

– Smederevska tvrđava bila je vrhunski prostorni izazov za predstave na otvorenom, odnosno u tom čudesnom okviru od kamenih zidova i pregrada, prošaranih puškarnicama i uzanim prozorima. Scenografije predstava sa zatvorenih pozornica su svođene na najnužnije, jer su ih zidovi nadmašivali svojom osobenom likovnošću. Festival Tvrđava teatar je toj tvrđavi promenio život – kaže predsednica Saveta festivala Vida Ognjenović i napominje da je u jednom danu Savetu Festivala onemogućeno da nastavi rad u Smederevskoj tvrđavi.

– Festival Tvrđava teatar postao je Festival-izbeglica. Pošto smo već imali spreman i dogovoren međunarodni repertoar, dali smo se u spasilačko traganje za prostorom koji bi takođe po sebi bio poseban izazov za pozorišnu igru. Izbor je pao na Vilu Stanković. Prvo, zato što je to zdanje prirodno izdvojeno iz gradske buke, koje svojim arhitektonskim izgledom daje mogućnosti za različite kombinacije izvođačkog prostora. Drugo, zato što je Vila Šekspir festivalom već promovisana u vrhunsku ambijentalnu pozornicu – objašnjava književnica i rediteljka.

Manifestacija pod nazivom Novi tvrđava teatar – vila Stanković, uz podršku Vlade Vojvodine, biće održana do 9. jula u Čortanovcima, a na programu su i predstave: „Mirni dani u Miksing Partu” Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), po tekstu Erlenda Lua, u režiji Borisa Liješevića, zatim „Park“ bukureštanskog pozorišta „Maska“, po tekstu i u režiji Mihaija Malaimarea (koja zanimljivo otvara Teatar u tvrđavi), kao i „Koštana“ Narodnog pozorišta iz Subotice, po tekstu Bore Stankovića, a u režiji Andraša Urbana.

Novi tvrđava teatar dodeljuje četiri nagrade: za najbolju predstavu, režiju, mušku i žensku ulogu, a o priznanjima će odlučivati tročlani žiri: Aleksandar Milosavljević, teatrolog i upravnik Srpskog narodnog pozorišta (predsednik), glumica Aleksandra Pleskonjić i kritičarka Nataša Gvozdenović.

Osnivač festivala je Udruženje građana „Novi tvrđava teatar – vila „Stanković“, a podršku pruža SNP iz Novog Sada.

Prevoz iz Novog Sada i Beograd

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni SNP (tel. 021 520 091), po ceni od 500 dinara za pojedinačnu predstavu, ili 1.500 dinara za komplet od četiri predstave. Za publiku je obezbeđen prevoz do Čortanovaca (i u povratku posle predstave). U Novom Sadu biće postavljen autobus kod zgrade Srpskog narodnog pozorišta, svako veče u 19.30, dok iz Beograda prevoz kreće u isto vreme ispred Pete beogradske gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari