U Bolonji počinje 60. Međunarodni sajam knjiga za decu: Kretivni centar i Pčelica među 1.400 izlagača 1

Bolonja je od ponedeljka po 60. put domaćin Međunarodnog sajma knjiga za decu. Ovogodišnja najveća svetska manifestacija knjige za najmlađe čitaoce, koja će trajati do 9. marta, biće u znaku 100. godišnjice rođenja Itala Kalvina (1923-1985), italijanskog književnika, esejite i novinara.

Kalvinov jubilej obeležava se u celoj Italiji, a na Sajmu u Bolonji, na kome se očekuje obaranje prošlogodišnjeg rekorda sa 22 hiljade posetilaca i 1.070 izlagača iz 90 zemalja, biće posvećena izložba „Italijanska izuzetnost“ sa 120 ilustracija afirmisanih umetnika inspirisanih književnom produkcijom velikog autora.

Prema zvaničnim podacima, za 60. Sajam knjiga u Bolonji koji obuhvata i 16. Sajam licenciranja i treće izdanje manifestaicje Bolonja Knjiga plus, prijavilo se 1.400 izlagača, a najavljeno 325 književnih događaja.

Za razliku od prošle godine, na listi učesnika i jedan izdavač iz Ruske Federacije.

Od srpskih izdavača za decu i ove godine na Bolonjskom sajmu učestvovaće beogradski Kreativni centar i Pčelica iz Čačka sa svojim novim naslovima iz oblasti obrazovanja i beletristike za decu, od kojih će neka biti i premijerno predstavljena u prevodi na engleski jezik.

„Sajam dečijih knjiga u Bolonji 2023. otkriće globalne trendove u ilustraciji i fokusiraće se na sadržaj i strategije u izdavaštvu za decu. Kao i uvek, stručna publika Sajma biće raznovrsna – od afirmisanih izdavača do novih, perspektivnih imena na međunarodnoj sceni – od autora, prevodilaca i književnih agenata do ilustratora, profesionalaca u digitalnim medijima i nastavnika“, kažu organizatori ove menifestacije.

Za 60. rođendan Bolonjski sajam dečijih knjiga okupio je najveća imena ilustracije, izdavaštva i kritičara knjiga za decu i mlade iz celog sveta koju su doprineli njegovom dosadašnjem uspehu i rastu.

Na listi gosiju su: Albertin Zulo, Beatris Alemanja, Rotraut Suzana Berner, Mark Butvan, Rebeka Dautremer, Lora Karlin, Suzi Li, Nikolas Džuber, Kacumi Komagata, Dejvid Levitan, Leonard Markus, Manuel Marsol, Sara Mozeti, Hasan, Fabian Negrin, Roger Melo, Elena Odriozola, Martin Salisburi, Alesandro Sana, Akel Šefer, Susana Tamaro…

U fokusu

Organizatori Bolonjskog sajma najavili su da će ove godine u fokusu biti pitanja koja se tiču budućnosti i sadašnjosti globalnog izdavaštva.

Teme za razgovor biće u rasponu od cenzure u knjigama za decu do nove uloge veštačke inteligencije, promocije čitanja u ugroženim delovima sveta, mogućnostima i izazovima u afričkom izdavaštvu, novom licu ukrajinske ilustracije… a po prvi pt biće reči i o ženama u međunarodnim izdavaštvu.

U Uglu za opstanak ilustratora najavljeno je 150 sajamski događanja uključujući majstorske kurseve, radionice i recenzije portfolija sa urednicima, umetničkim direktorima, ilustratorima i profesionalcima iz ove oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari