U Bugarskoj pronađena slika koja se pripisuje slavnom umetniku, potencijalno vredna 100 miliona dolara 1Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Bugarska vodi istragu nakon pronalaska dosad nepoznatog platna čije se autorstvo pripisuje američkom ekspresionisti Džeksonu Poloku, a slučaj već dva dana drži javnost u napetosti.

Kako piše Index.hr delo nosi posvetu holivudskoj zvezdi Loren Bakol, slikarevoj prijateljici, – poklon povodom njenog 25. rođendana, 16. septembra 1949., navodi državno tužilaštvo.

No, druga stvar koja zbunjuje je potpis bivšeg rumunskog diktatora Nikolaje Čaušeskua na poleđini slike, što navodi na zaključak da je platno deo njegove umetničke zbirke, saopštila je u četvrtak vlada.

Sliku, otkrivenu prošlog meseca u stanu u Sofiji, potpisao je Polok, ali ona nije upisana u umetničke kataloge. Verovatno se dugo godina čuvala u Grčkoj, odakle je ilegalno unesena u Bugarsku radi preprodaje.

Po mišljenju stručnjaka, na koje se poziva državno tužilaštvo, slika „odgovara njegovom stilu, tehnici i osobenom umetničkom izražaju i estetici umetnika u periodu od 1945. do 1950.“

Ako je zaista reč o Polokinom delu, slika bi moglo dostići cenu čak 100 milion dolara, jer se umetnik koji je rođen 1912., a umro 1956. visoko kotira na tržištu umetnina, rekle su vlasti, koje u ovom trenutku polažu pravo na posed umetnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari