U centru pozorišnog života Srbije 1

Na otvaranju trećeg festivala Pozorišno proleće u prepunoj sali Šabačkog pozorišta selektor Zoran Karajić ukazao je da će, u bezglavoj jurnjavi sadašnjice, kultura i umetnost nadživeti sve.

Ovaj pozorišni festival ostvario je visoke domete na širem planu i predstavlja uzor i za buduće generacije i pozorišne poslenike, istakao je on. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u svom govoru naveo je da je kroz istoriju, kada su se gasila svetla kulture, Šabac uvek bio svetionik kulture i da pozorišna umetnost ovde traje duže od 170 godina. On je pomenuo i da se iz gradskog budžeta za kulturu izdvaja se sedam odsto i naglasio da su ponosni na festival zbog koga su u centru pozorišnih zbivanja u zemlji.

Glumac Branislav Lečić, zvanično otvarajući festival, rekao je da je Šabac slobodan grad sa bogatom kulturnom tradicijom. Kao ministar kulture, podsetio je on, nastojao je da kultura bude dostupna svim sredinama, jer samo njom suzbijaju se primitivizam i kič. „Budućnost je baš tu, u kulturi, ona je baza promena. Bez kulture smo niko i ništa. Ovaj festival je dragocen jer zrači svojom atmosferom. Pozorište je odraz života i odraz društva. Kroz predstave traga se za suštinom, da društvo prepozna bitno, da izdvoji laž. Vreme je da se ljudi duhovno povezuju, da stvorimo lanac snage koji će se suprotstaviti šundu i primitivizmu“, istakao je Lečić.

Prve večeri festivala, nakon izvođenja predstave „Urnebesna tragedija“ Ateljea 212, održan je prvi Okrugli sto kritike. Predstavu koja je otvorila festival publika je nagradila burnim aplauzom na kraju, ali i tokom pojedinih scena ovog komada koji datira iz devedesetih godina, ali je i danas aktuelan. Teatrološkinja Dragana Bošković ukazala je da i posle gotovo tri decenije život nije ništa bolji na ovim prostorima, već mu je dodata nova gorčina neuspešnosti. Branimir Brstina, koji tumači Vasilija, najstarijeg člana porodice, nekadašnjeg narodnog heroja koji je osuđivao narodne neprijatelje ali je dopao duševne bolnice, ukazao je da ova priča o ludilu postavlja pitanje gde je ono zapravo jer je prisutno i izvan ludnice i dodao da komad oličava na društvenom planu sudar komunizma i kapitalizma.

Značajni stvaraoci „Malog Pariza“

Pozdravne reči uputio je i v. d. direktora Šabačkog pozorišta Aleksandar Stanković, ukazavši na značajno mesto koje ovaj teatar zauzima na kulturnoj mapi Srbije. Ministar kulture Vladan Vukosavljević zbog zauzetosti nije mogao da prisustvuje otvaranju ali je u telegramu poželeo puno uspeha i ukazao da Šabac već dva veka prednjači u kulturi, i da je umnogome doprineo kulturnoj baštini Srbije. Od Janka Veselinovića do Dušana Kovačevića Šabac daje značajne stvaraoce i „Mali Pariz“ je zaslužio jedan ovakav festival kojim se može ponositi Srbija, podvukao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari