U Kragujevcu otvoren 16. Joakimfest pod sloganom „Život posle” 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Ovogodišnji, 16. Joakimfest pod sloganom „Život posle”, tradicionalno je otvoren sinoć izložbom u foajeu Knjaževsko-srpskog teatra u Kulturnom centru UMMUS, koja je deo pratećeg programa festivala. Postavka „Prvih 15 godina” posvećena je izložbi plakata sa prethodnih izdanja kragujevačkog Međunarodnog festivala Joakimfesta (ranije JoakimInterFesta).

Izložbu su otvorili Mladen Knežević, direktor Teatra, Marko Misirača, reditelj i Čedomir Štajn, glumac KST-a.

Misirača je podsetio na reči selektorke festivala Branislave Ilić, dramaturškinje i dramske spisateljice da 15 godina Joakimfesta definiše tinejdžerski period festivala koji traje dovoljno dugo da je ostavio vidljiv trag i uticaj, a opet još uvek dovoljno mladog da konačno, trajno ustrojstvo svog puta još uvek uspostavlja.

– Petnaest plakata, vizualno, taj put čini vidljivim, akcentujući fokus društvenog i pozorišnog trenutka svake pojedinačne godine festivala. Oni su svojevrsno skladište ili arhiva sećanja i podsećanja na pređeni put, citirao je Misirača selektorku Ilić.

Festival, 16. po redu otvorio je domaćin smotre Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

– Meni je pripala ta čast da „otpozdravim” u ime 16. po redu Međunarodnog festivala Joakimfest. U prethodnih 15 godina trudili smo se da ugostimo više od 1.000 umetnika, 100 predstava iz 28 zemalja. Baš zbog toga, nismo želeli da odustanemo od njegovog održavanja i ove godine, bez obzira na dobro poznatu situaciju kod nas i u svetu sa pandemijom, imali smo jaku volju da se on „dogodi”, istakao je Knežević, napomenivši da njegovo organizovanje u ovim uslovima uopšte nije bilo lako.

Za njega je samo održavanje Joakimfesta mala ali značajna pobeda nad koronom.

– Obećavam da ćemo narednih sedam dana biti u prilici da pogledamo sedam vrhunskih predstava u selekciji Branislave Ilić, rekao je Knežević, zahvalivši se na podršci Gradu Kragujevcu i Ministarstvu kulture i informisanja koji su pomogli da se festival u Kragujevcu održi, poželevši svima dobrodošlicu i proglasivši Joakimfest otvorenim.

Prve takmičarske večeri na repertoaru Joakimfesta je bila predstava po romanu Aleksandra Tišme „Upotreba čoveka” u režiji Borisa Lješevića u produkciji Novi Tvrđava teatar (Grad teatar Budva), Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz) i East West Centra iz Sarajeva koju je publika, zasluženo, nagradila dugotrajnim palauzom.

Ovogodišnji 16. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest u Kragujevcu održava se od 8. do 15. oktobra a u izboru selektorke Branislave Ilić, dramaturškinje i dramske spisateljice publika će biti u prilici da pogleda sedam predstava u takmičarskom repertoaru iz Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Slovenije.

Danas se na festivalu u okviru pratećeg programa održava tribina „Pozorište, dijalog, sećanje” o doprinosu i značaju malih izdavača pozorištu i drami u Srbiji a u glavnom programu smotre biće izvedena predstava Bitef teatra „Kao da kraj nije ni sasvim blizu” po tekstu Maje Pelević i Nikole Zavišića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari