U Ministarstvu kulture održana promocija uspešnih projekata digitalizacije kulturnog nasleđa 1Foto: N1

U Ministarstvu kulture danas je održana promocija tri uspešna projekta digitalizacije kulturnog nasleđa, a Ministarstvo je navelo da je njihov cilj ostvarivanje vidljivosti i dostupnosti kulturnog nasleđa Srbije.

Danas su predstavljeni projekti Muzeja pozorišne umetnosti Srbije iz Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu i Muzeja Vojvodine iz Novog Sada.

„Projekti muzeja u Zrenjaninu i Novom Sadu primer su kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koriste za predstavljanje kulturnog nasleđa, kako se mlade generacije, na njima prihvatljnjiv način, privlače u ustanove kulture i dokaz da su naše ustanove spremne za digitalnu transfomraciju kulture uz konstantni rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara“, navodi se u saopštenju.

Danas su predstavljene dve aplikacije „Zlatni šlem“ – interaktivni strip o otkriću čuvenih rimskih šlemova Muzeja Vojvodine i „Vizije muzeja“ – interaktivni vodič kroz stalnu postavku.

Muzej pozorišne umetnosti Srbije predstavio je elektronsku bazu teatrografskih podataka o srpskom pozorištu od prvih profesionalnih predstava do danas – Teatroslov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari