U Nišu svečano otvorena 12. izložba Niš art fondacije „Mladost“ 1

U organizaciji Niš art fondacije (NAF), u Galeriji Filip Moris u Nišu večeras je svečano otvorena izložba najboljih radova pristiglih na 12. Nacionalni konkurs „Mladi“ i dodeljene su prve tri otkupne nagrade.

Prvu nagradu u iznosu od 10.000 evra dobila je mlada slikarka Sara Rodić iz Beograda, drugu od 5.000 evra- Aleksandar Paunković iz Prokuplja i treću od 3.000 evra- Veljko Vučković iz Gornjeg Milanovca.

Nagrađeni mladi umetnici kazali su novinarima da im nagrade „puno znači, kao podsticaj za dalji rad“, naglašavajući da će novac da ulože „u sebe i svoje slikarstvo“. Radove je ocenjivao žiri u čijem su sastavu laureatkinja nagrade NAF-a Kristina Ristić, slikar i univerzitetski profesor iz Niša Perica Donkov i glumica i istoričar umetnosti Neda Arnerić. Izložbu je svečano otvorio direktor proizvodnje u kompaniji Filip Moris Mihail Prokopčuk.

Na izložbi je predstavljeno 46 radova, izabranih među 1.300 dela koje je na konkurs NAF-a poslalo 530 mladih umetnika iz čitave Srbije. Na konkurs su, po tradiciji, mogli da se prijave umetnici od 18 do 35 godina starosti, koji apliciraju sa crtežima, grafikama, slikama i skulpturama. Izložba u Nišu trajaće do 10.juna, a nešto kasnije biće preseljena i u Beograd.

Misija“ NAF-a i ovog konkursa je, prema rečima njenog preminulog osnivača, slikara Radovana Laleta Đurića, koji je decenijama živeo i radio u NJujorku, podrška mladim slikarima i drugim umetnicima, kako bi „oni radili širom sveta, a ostali u Srbiji“. Ciljevi ove fondacije su, takođe, unapređenje kulturnog života u Srbiji i demotropolizacija kulture.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari