U Pozorištu „Bora Stanković“ počeo rad na predstavi „Okamenjeno more“ 1

Ansambl Pozorišta “Bora Stanković” na čelu sa rediteljem Stevanom Bodrožom počeo je čitalačke probe teksta “Okamenjeno more”, Velimira Lukića, u adaptaciji i dramatizaciji Aleksandre Jovanović.

– Reč je o tekstu koji koji treba da bude neka vrsta prepleta Lukićevog izvornog teksta sa elementima Euripidove drame „Trojanke“.“ U pitanju je nasilje nad ženama i njihova sudbina u ratnim sukobima koje su pokrenuli muškarci. Žena je pion u muškim političkim igrama i za njom je potraga kao za plenom… objektivizovana i obespravljena, sve su to motivi jedne skrivene istorije sveta čiji je element u konkretnom slučaju ženska istorija – navodi za Danas Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac i glumac koji se i sam nalazi u rediteljevoj podeli za predstavu „Okamenjeno more“.

Jovanović navodi da je „namera da se kroz ovu predstavu, a u svetlu dubokih društvenih promena koje potresaju čitav svet, da glas onima kojima je glas tako dugo bio oduziman, što ima jednu duboko humanu poruku i svrhu. Žene u našoj predstavi, sem što bi predstavljale same sebe, simbolički bi utelovljavale i sve druge ponižene, obespravljene, sve one čija navodna slabost omogućava zlikovcima i siledžijama da sprovode svoju dijaboličnu volju“.

Reditelj Bodroža u realizaciji ovog projekta za saradnike ima „jači deo“ vranjskog ansambla koji čine glumice: Žetica Dejanović, Kristina Janjić Stojanović, Milena Stošić, Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Anđela Vlajković.

Mušku podelu čine: Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Dragan Živković.

Skidanje prašine sa dela neospornog dramskog klasika, kakav je Velimir Lukić, pisac koji je uvek postavljao fundamentalna pitanja o čovekovom postojanju i njegovom smislu, odnosno besmislu, samo dodatno provocira i učvršćuje nameru za koju su se opredelili u vranjskom pozorištu.

Rezultati u realizaciji te namere biće vidljivi 21. oktobra kada će „Okamenjeno more“ biti premijerno izvedeno na otvaranju 42. Borinih pozorišnih dana koji će ove godine biti održani potpuno novom formatu, i sa jasnim festivalskim konceptom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari