U Srbiji se nikada manje nije čitalo, a nikada više „pametovalo“

Istoričar Dejan Ristić, autor knjiga "Mitovi srpske istorije "i "Zablude srpske istorije", za Danas

Ostavite komentar


  1. Poštovani gospodine, sama rečenica i izrazi u njoj:“sistem u valorizaciji ideja“, nepoznati su sns strčnjacima koji nemaju ni srednju školu.
    Pojmovi su im nejasni, jer su oni srbi iz Indije.

    1. Delovi knjige Zablude srpske istorije su nastali krađom intelektualne svojine i zbog toga će biti preduzete odgovarajuće mere!

  2. Neprijatno sam Iznenađena što mediji i dalje forsiraju i za nešto pitaju čoveka čija je knjiga, barem jednom delom, dokazani plagijat. Istoričar Ristić je, naime, bez ikakvih dodatnih ograda i provera prepisivao tekstove upravo od vaših kolega, a u knjizi nema nijednu jedini fusnotu, niti izvor. Kada već pričate o šarlatanstvu red je da znate da kim ste razgovarali. To što samo naizgled zvuči da je na „pravoj strani“ nije nikakvo pokriće što se služi metodama i nečastivostima „tamne strane“.

    1. @Istina
      Kad već tako stoje stvari, kao što ste naveli, a Vi lepo sednite i napišite originalno delo. A ne da lupate po tastaturi ko otvoren prozor. Jedno je jasno kao dan svakom pametmom čoveku. Srbi su ubeđeni da Bog ti zna koliko utiču na tokove svetskih događanja i da od njih zavisi sudbina sveta. A mi smo šaka polupismenog jada koja kroz jedan vek neće ni postojati koja je do prenešto više od jednog veka spavala sa stokom u istim prostorijama.

  3. Sami naslovi napisanih knjiga govore sasvim o stanju predmeta, a i frizura govori o zalu za proslim. Istorija su cinjenice, cinjenice, dokumenti, dokumenti, ovo su fus note, ili uvod , kako da pristupamo grandioznom. Sve cinjenice su u proslom sistemu sa velikom tacnoscu bile u udzbenicima svih uzrasta i nivoa znanja sto je svedocilo dosta pristojno obrazovanje u ljudima od teme, Kao i sve , treba korigovati, dopunit, istaci, ecc a ne opet od rupe na saksiji

  4. Da li je gospodin namerno propustio da kaže koga smatra za pseudo- (istoričara, naučnika, svejedno) od svojih savremenika. Ne znam još uvek šta je sadržaj njegovih knjiga ali mi miriše da bi jedan duel između njega i Radovana Damjanovića npr. bio izuzetno zanimljiv. Izuzetno zanimljiv

  5. Kolegu Ristića poznajem i lično. Neke stvari koje su ušle u njegovu knjigu ispratio sam i kroz štampu. Ono što mi smeta kod ove knjige i u Ristićevim nastupima je poznavanje istorije, što bi rekli „Od Noja do Avnoja“. Naime kolega se „etablirao“ kao neporecivi autoritet na polju celokupne srpske istorije. Za nekoga ko je i sam istoričar, u skladu sa strukom opredeljen za jedna uži period nacionalne istorije ovo mi jako smeta. Neka pitanja koja je on tako samouvereno „razrešio“ u svojoj knjizi naime i dalje su predmet utemeljene polemike u srpskoj istoriografiji. Tako da mi ovakvo pisanije kolege Ristića i samo liči na šarlatanstvo na koje se tako spremno (uglavnom vrlo osnovano) obrušava. Takava vrsta enciklopedijskog poznavanja istorije i „renesansnog“ znanja odavno nije moguće. Za mene kao istoričara, navedene knjige predstavljaju puku publicistiku, iako iz pera diplomiranog istoričara. Do nauke je tu još dug put. Samo iz tog razloga podržavam odluku Ministarstva kulture, sa kojim se inače vrlo retko slažem.

  6. Koja to nacija nema kvazi istoricare?da li Olga PjanovicLukic dr.istor.sa Sorbone lazni istorik?je li germanski prikaz nase istorije istinit?

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.