Ruski konzulFoto: Goran Đukanović

Posle višegodišnjih priprema, počelo je snimanje filma „Ruski konzul“ u režiji Miroslava Lekića, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

U ovoj istorijskoj drami, zasnovanoj na istoimenom romanu Vuka Draškovića, glavne uloge tumače Nebojša Dugalić i Žarko Laušević.

„Ruski konzul“ nastaje pod okriljem producentkih kuća Visionteam i Telekom, a snimanje će trajati od 15. maja do 13. jula 2023. godine, na lokacijama u Beogradu, Mladenovcu i Požarevcu. Premijera filma „Ruski konzul“ predviđena je za početak 2024. godine.

Osim Dugalića i Lauševića, u „Ruskom konzulu“ glume Paulina Manov, Konstantin Fidanov, Svetozar Cvetkovic, Visar Viška, Danica Radulović, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci i drugi.

Lekić je, podsećaju iz FCS  Draškovićev roman „Nož“ pretočio u istoimeni film 1999. godine.

Film režira Miroslav Lekić, a producira ga Dragan Đurković.

Lekićevi ključni saradnici na ovom projektu su: direktor fotografije Dalibor Tonković, kostimografkinja Snežana Karl, scenografkinje Irena Marjanov i Ivana Jančić, maskerke Tatjana Ranisavljević, Tamara Milićević i Anita Laušević, majstor vizuelnih efekata (VXS) Ivan Kod. Direktorka filma je Jovana Mijović, a film će monitirati Petar Jakonjić.

Ovo je sedmi dugometražni igrani film u režiji Miroslava Lekića. Prethodna ostvarenja su „Stepenice za nebo“, „Dogodilo se na današnji dan“, „Bolje od bekstva“, „Povratak lopova“, „Nož“ i „Lavirint“.

Reč je o petoj saradnji Lekića i Lauševića, računajući i seriju „Državni službenik“.

Filmski centar Srbije je projekat za film „Ruski konzul“ podržao krajem 2018. godine, na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

U obrazloženju komisije, između ostalog, stoji: „Projekаt je zasnovan nа istoimenoj knjizi Vukа Drаškovićа koja je nаstаvаk romаnа Nož, i koja se bаvi složenom temom srpsko-аlbаnskih odnosа… Uzimаjući u obzir i dаlje veomа аktuelnu problemаtiku sа Kosovom i Metohijom, komisijа smаtrа dа bi reаlizаcijа ovog projektа bilа znаčаjnа, ne sаmo kаo filmsko delo, već i kаo pomoć u rаzumevаnju složenih srpsko-аlbаnskih odnosа kroz priču u kojoj su vešto izbegnutа opštа mestа i stereotipi, kаo i jednostаvnа podelа nа dobre i loše“ , saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari