Verski turizam uskoro u turističkoj ponudi Subotice 1Nenad Ivanišević, foto: Natalija Jakovljević

Grad Subotica će u narednom periodu u svoju turističku ponudu uvrstiti i verski i kulturni turizam u kojoj bi se moglo naći oko 10 značajnih verskih objekata, rekao je za Danas pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Kako navodi, jedan ceo dan bi se mogao posveti obilasku verskih objekata u ovom gradu, uz stručno vođstvo turističkih vodiča Turističke organizacije Subotice.

„To je ideja koja je u Mađarskoj odavno već jasno definisana, kao i u zemljama u regionu. To je poseban turistički proizvod, a naša namera je da u Vojvodini objedinimo turističku ponudu verskog turizma, jer cela Vojvodina ima veoma velike specifičnosti u tom pogledu“, kaže Ivanišević.

Prema njegovim rečima, ideja je da razgovaraju sa predstavnicima verskih zajednica da se ti objekti u većoj meri otvore prema turistima, naravno poštujući sve karakteristike obaljanja svih verskih službi.

„Cilj je da budu dostupni i pristupačni i za osobe sa invaliditetom, i da onda na nekom od narednih sajmova posebno ponudimo turističku ponudu verskog i kulturnog turizma, zato što Subotica ima šta da ponudi“, ocenjuje Ivanišević.

Podseća da ovaj grad ima veoma reprezentativne objekte poput Katoličke crkve, Sinagoge, Džamije, i drugih objekata, ali da danas niko u Srbiju ne dolazi zbog verskog turizma.

„Subotica, osim ovih objekata ima i Rokinu kapelu koja nije toliko reprezentativna kao što su velike katedrale, ali ima jednu jako lepu priču o tome kako je ona nastala, pogotovo u onom epidemijskom dobu, jer je nastala tokom nekih prošlih epidemija“, kaže Ivanišević.

Dodaje i da postoji verski kompleks Vodece – Bunarić, svetilište koje je priznato od obe crkve, što je veoma tradicionalno i značajno.

Pre svega je neophodno, podseća, da se napravi Strategija razvoja turizma u Vojvodini koja je istekla, da bi se verski turizam mogao definisati kao jasan pravac koji Subotica želi da razvija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari