U završnici festivala američkog nezavisnog filma “Jedna ljubavna pesma” 1Foto: Promo Dom omladine Beograda

Film “Jedna ljubavna pesma”; (“A Love Song” SAD, 2022) scenariste i reditelja Maksa Vokera Silvermana, biće prikazan poslednjeg dana ovogodišnjeg, 8. IndieBelgrade festivala američkog nezavisnog filma, koji se održava od 11. do 13. novembra, u organizaciji Doma omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Nakon ovog ostvarenja, od 20 sati je projekcija američke drame, komedije “Usvoji me odraslu”Karen Noks.

Festival će beogradskoj publici predstaviti najnovija filmska ostvarenja i zanimljive autore sa uzbudljive, nezavisne scene u Americi.

Ovogodišnji fokus je na ženi, ne samo kao autorki, već i protagonistkinji – sa svojim pristupom, snagom i posebnim senzibilitetom.

Deo programa održavaće se i u Nišu (13. novembra) i Novom Sadu (15. novembra), u saradnji sa “Niškim kulturnim centrom”, ,Novosadskim kulturnim centrom&lt, Akademijom umetnosti u Novom Sadu I Salonom u Novom Sadu.

U pratećem delu festivala su edukativni, teorijsko-kritički, kao i muzički programi, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti uopšte.

Festival je otvorio kanadski film Džeremija LaLondija “;Ešgrouv” 12. novembra biće prikazani – od 18 sati američka komedija “Volim svog ćaleta” Džejmsa Morosinija, od 20 poljska drama “Žena koja luta”; Mihala Hmjelevskog.

Ostvarenje “;Jedna ljubavna pesma”;”; biće prikazano u nedelju, 13. novembra od 18 sati Velikoj sali DOB, a govori o ženi (Dejl Diki) koja u mitskim bespućima Kolorada, sama i nesigurna šta za nju znači ljubav, čeka svog ljubavnika iz mladosti.

Film je osvojio gledaoce širom sveta, svoj put našao je na mnogim festivalima – od Berlinala i Sandensa, do Sofije i Bostona, a Diki je nagrađena na festivalima u Karlovim Varima i Sijetlu za glavnu ulogu.

U ovoj lirskoj baladi, koja govori o usamljenosti, ali i lepoti života, Voker Silverman uspeo je vrlo hrabro da se uhvati u koštac sa pitanjem šta u stvari znači ljubav za junake mnogo starije od njega, od kojih su neki i predugo sami.

Poput kantri muzike, koja je tradicionalno usmeravala tugu i čvrstinu Amerikanaca u potrazi za sobom i drugima – na margine i van utabanih staza, Maks Voker Silverman plete tanan, lirski i na kraju radostan refren od tog čudesnog i transformativnog čina usamljenosti. P

osle projekcije sledi onlajn razgovor sa autorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari