U znak sećanja na Marka Živića 1Foto: Promo / BDP

U ponedeljak, 4. aprila igraćemo 210. predstavu „Let iznad kukavičjeg gnezda“ i posle 17 godina, prvu bez Marka Živića, rekao je Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta na konferenciji za medije.

Marko Živić bi 4. aprila napunio 50 godina, a istog dana se navršava i šest meseci od kada nas je glumac prerano napustio. Predstava će u BDP-u biti izvedena i 5. i 6. aprila, i igraće se i dalje, u znak sećanja na Živića.

– Uvek sam verovao da je umetnost više od života, kao i film, a posebno pozorište. Ova naša predstava i sve što se događa sa njom možda najbolje to potvrđuje, kazao je Dragan Bjelogrlić, glumac i reditelj i dodao da su, „igrajući ovu predstavu ostali bez Milorada Mandića Mande, Borisa Komnenića, bez Feđe Stojanovića, na kraju i bez Marka Živića.

– Svaki put kada bi se to desilo, mislili smo da je u pitanju prirodan kraj izviđenja, a onda na želju publike i našeg unutrašnjeg osećaja, imali smo potrebu da „Let“ treba da igramo i dalje, kazao je Bjelogrlić. Prema njegovim rečima, ova predstava je u poslednjih četiri-pet godina, postala više od predstave.

– Kada živite u društvu u kome se oseća nedostatak slobode, a imate komad koja predstavlja odu slobodi, onda ona postane više od samog teatra, naglasio je Bjelogrlić.

Milutin Mima Karadžić je primetio da ova predstava ostaje večna i da će živeti, uprkos svim nesrećama.

– Marko je jedan od retkih kolega koji je nas mlađu generaciju umeo u bifeu da uhvati pod ruku i kaže „e, mačak, ono ti je bilo dobro na sceni“, kazao je glumac Mladen Sovilj i dodao da je Živić duh teatra držao živim, imao otvorenu komunikaciju sa svima, a mlađim kolegama bio vetar u leđa.

– Moj zadatak te socijalne težine neće biti ni malo lak, ali ne strahujem zato što je Marko kao čovek i glumac ovu ulogu razgazio tako da se zansiva na njegovom dečijem, bistorm oku i plemenitosti, a ja ću se potruditi da idem njegovim putem – istakao je Sovilj, koji u predstavi igra Martinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari