U Zoranovom gradu "Zoranovi dani" 1V. Đurićić Foto: J. B- Krečković

U Zaječaru se odbrojavaju poslednji sati pred sutrašnji početak jubilarnog, 30. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” koji će ove godine biti posvećen ženama.

U pozorištu i na festivalu koji nosi ime velikog glumca od sutra pa do iduće subote biće igrane pažljivo odabrane predstave, mahom u ženskom rodu: Emilija Galoti, Ona će biti ista, Ana Karenjina, Gospođica Julija, Tri sorele, Ko je ubio Dženis Džoplin, Pokondirena tikva

Jubilarni, 30. festival pripreman je godinu dana, na tome je radio tim iz Srbije i regiona, a podrška je, između ostalog, stigla od Ministarstva kulture i Grada Zaječara, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić.

„To je pomoglo da ovaj festival bude najkvalitetniji mogući u ovom trenutku. I verujem da ćete i vi i publika oceniti kao jedan od odličnih festivala ili odličnih izdanja ‘Dana Zorana Radmilovića'“, kazao je Đuričić.

Sutra će posvetu Zoranu Radmiloviću, pred spomenikom ovom Zaječarcu, pesmom “ispisati” čuveni jugoslovenski i srpski pesnik iz Vojvodine Pero Zubac, traddicionalnu besedi o Zoranu na otvaranju festival govoriće glumac Goran Sultanović, a o svom druženju sa Zoranom, očekuje se, govoriće i Zubac.

Prva u nizu predstava je premijera zaječarskog teatra Emlija Galoti”, u režiji mlade perspektivnea Tare Manić.

„U holu pozorišta, svake večeri odvijaće se prateći festivalski programi. Priredićemo omaž Milošu Šobajiću  i promovisati njegovu knjigu  Vecin circus u izdanju naše kuće, a izložbu slika Veljka Mihajlovića, slikara Ateljea 212, otvoriće Aljoša Vučković“, istakao je Đuričić.

Organizuje se i  stručni skup „Festival u funkciji bolje vidljivosti lokalne zajednice“: „Neće izostati ni promocija novih izdanja Strijinog pozorja, kao ni knjige Zjapina koju je po motivima Žike Pavlovića napisao direktor Bitef teatra, književnik Miloš Latinović.  Nebojša Bradić promovisaće svoju najnoviju knjigu „Put do pozorišta“ i za nas posebno važno promovisaćemo monografiju 30 godina festivala koji je pripremio Aleksandar Milosavljević.

Nakon svake predstave u pozorišnoj sali biće održan okrugli sto, a učesnici će biti nagrađeni glumac, neko od članova ansambla, predstavnik pozorišta, a osim novinara pitanja će moći da postavljaju i zainteresovani gledaoci.

„Bojimo se do zadnjeg dana da neko zbog bolesti ili nečeg drugog ne iskoči, da nam se  program ne poremeti, ali kao i svi organizatori koji neki posao rade godinama imamo spremne varijante i za takvu situaciju do koje ne bismo voleli da dođe“, objašnjava prvi čovek zaječarskog teatra.

Iako je planirano da večeras, predfestivalsko veče bude posvećeno pesniku sa ovih prostora Tomi Mijoviću, njegovo zdravstveno stanje to ne dozvoljava, pa će uvod u jubilarne “Dane Zorana Radmilovića” biti zaječarska premijera dokumentarnog filma Glumčina posvećenog bardu srpskog glumišta.

Moskva priča

Ruska monodrama „Moskva priča“ biće izvedena u nedelju 17. oktobra i to na ruskom. Reč je o književnim delima i pismima jedine ćerke Josifa Visarionovič Staljina – poznate spisateljice Svetlane Alilujeve.

„Mi smo hteli da je prevedemo na srpski, ali je glumica koja to izvodi insistirala da to ne radimo, jer je to probano, prevedeno je na nekoliko jezika i odvlačilo je pažnju publike. Umesto prevoda, biće štampan siže predstave kako bi gledaoci bili upoznati sa sadržajem. Ova monodrama se izvodi širom sveta, a nama je to prilika da uspostavimo vezu Rusijom. Pogotovo nas raduje što njihovo ministarstvo kulture pristaje da finansira troškove njihovog puta i honorare, tako da oni nama dolaze kao poklon bratske Rusije“, naglasio je Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari