U zrenjaninskom muzeju postavka "Staklena vitrina meseca" 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin priklјučuje se obeležavanju Međunarodne godine stakla projektom “Staklena vitrina meseca“ a sve počunje izložbom staklenih predmeta.

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta i trajaće do 15. januara 2023. godine. On predstavlјa ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost. Tematika vitrina će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione.

U zrenjaninskom muzeju postavka "Staklena vitrina meseca" 2
Foto: muzej Zrenjanin

Prva tematska vitrina, koja će biti izložena u martu, posvećena je Murano staklu. Od srednjeg veka pa sve do danas Murano sa istoimenog arhipelaga u venecijanskom zalivu predstavlјa jedan od najznačajnijih evropskih staklarskih centara.

Publici će ovom prilikom biti predstavljeno 5 predmeta sa akcentnom na tehniku milefjori – hilјadu cvetova.

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari