U Zrenjaninu Festival stripa: Najmlađima prezentovano da je za animacije dovoljan i telefon 1Foto: kczr

U Zrenjaninu je tokom vikenda održan 13. Festival stripa „Stripolis“, u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina i redakcije časopisa Stripolis, odnosno njegovog osnivača zrenjaninskog slikara Branka Đukića.

Održavanje festivala pratili su zanimljivi sadržaji za najmlađe, a za one nešto starije održane su dvodnevne radionice pod nazivom „Strip laboratorija“ i „Animacija u tvom telefonu“,

Radionicu animacije na zrenjaninskom Festivalu stripa Stripolis je održala Zlata Popov, koja se dečjom i omladinskom animacijom bavi od 2012. godine kada je bila koordinator za Srbiju na međunarodnom projektu ”Mitovi naroda sveta viđeni dečijim očima”, studija iz Rusije “Čajka-Stajka”.

„Animacija je do skora bila samo stvar studija i skupe opreme, ali danas je uveliko dostupna svima, jer su za izradu jednostavnijih animiranih formi dovoljne besplatne aplikacije za mobilni telefon“, navela je Zlata Popov,

Kako obješnjava, radionica je imala za cilj da podstakne mlade da koriste telefon za oživljavanje crteža kroz njegovo spajanje sa zvukom i pokretom.

U okviru festivalskih događaja održani su razgovori o srpskom prevodu najtiražnije italijanske knjige zrenjaninskog strip crtača Stevana Subića i Dušana Mladenovića, urednika izdanja.

Branko Đukić je vodio razgovor sa Slobodanom Ivkovim o ulozi stripa u omladinskoj i studentskoj štampi.

Ovaj autor priredio je pred zrenjaninskom publikom tokom trajanja festivala izložbu svojih strip ilustracija.

U galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina otvorena je izložba strip autora Slobodana Ivkova, i trajaće do 23. septembra.

„Niz profesionalnih aktivnosti karakteriše Ivkova koji je pored svestranog udela u stvaranju jugoslovenske strip scene, između ostalog, pisao i scenarija za neke od najboljih crtača u bivšoj Jugoslaviji i značajno uticao na njen razvoj“, podseća slikar Branko Đukić, osnivač festivala stripa u Zrenjaninu.

U festivalskoj završnici ovogodišnjeg „Stripolisa“ održan je razgovor sa Sibinom Slavkovićem, strip crtačem i bivšim urednikom u „Marketprintu“.

Gosti ovogodišnjeg festivala bili su učenici novosadske srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ kao i studio „Dom animacije“.

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina. Pokrovitelji su Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari