U Zrenjaninu top izložba “Born to draw”” ilustratora Stevana Subića 1Foto: privatna arhiva

Zrenjaninski ilustrator, strip crtač i umetnik sa međunarodnom karijerom Stevan Subić priprema izložbu “Born to draw”.

Izložba će biti održana u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina, na kojoj će autor predstaviti svoje ilustracije i platna a glavni događaj je premijera stripa Konan koja se istovremeno dešava u Parizu i Zrenjaninu.

Pre ovoga, nedavno je u Rambujeu imao izložbu svojih radova. Autor kaže da se pored stripa, bavi sekvencijalnom umetnošću koja sadrži u sebi i ilustraciju, i sliku, i platno.

“Ne forsiram samo format stripa, ja se realno bavim svim izrazima sekvencijalne umetnosti a strip je samo najreprezentativniji primer toga. Na izložbi će biti izložene strane stripa ili table, prvi put originalne naslovne strane stripova Tarzana i Konana i izložiću velika platna koja radim. Radim na svim formatima, koristim se različitim medijima, strip nije organičen več je izazov za autora da ga radi na različitim površinama ali i tehnikama, digitalno i analogno. Kada radim na papiru, koristim se tradi,cionalnim metodama od olovke do tuša, različitim tehnikama nanošenja do akrila koja koristim za velike formate, za platno, a kombijume ih sa ugljenom ”, priča Stevan Subić.

Subić sarađuje sa francuskim strip izdavačima, radi i sa jednom italijanskom kućom i želeo je da baš u svom gradu ima premijeru Konana, koja će se istovremeno održavati sa svetskom premijerom u Francuskoj.

“Za ovu izložbu je jako važno što će mnogi originalni crteži biti prvi put izloženi, što se sve dašava u mom rodnom gradu i što sam želeo da to bude poklon publici koja voli strip. Naših čitalaca je mnogo ali su raštrkani a tome doprinosi i to što je strip kod nas još uvek alternativni andergraund, što on istinski nije. U Francuskoj, za čije izdavače radim, tako ima 5.000 naslova u toku godine i da strip tamo ima status zvanične, legitimne umetnosti, poput beletristike. Strip kod njih ima milionsku publiku i dobija prostor u galerijama i muzejima. Mi ovde isto imamo pubilku ali nemamo relaciju sa institucijama da to ozvaničimo, podržimo I da umetnici dobiju status. Hteo bih da se strip vrati na mesto koje mu u umetnosti pripada”, priča za Danas Stevan Subić.

Kaže da uživo, pred publikom, radi na velikim formatima motive iz stripova i sve to će izložiti na novoj postavci, gde će prikaza na platnuti i svoj novi rad, crtež Betmena.

On će, zajedno sa kolegama iz sveta strip ilustracija, koje je pozvao da učestvuju u šestodnevnom programu, animirati publiku i uživo omogućiti da “povežu” svet strip čitača i crtača.

“Znate, čak i u našoj zemlji, koja spada u malo tržište, broj ljudi koji čitaju stripove je mnogo veći od onih koji posećuju pozorište samo što se to malo zna. Ljubitelji stripova nisu prepoznati, niti priznati i ja želim ovom svojom izložbom, koja se istovremeno dešava sa svetskom premijerom Konana u Francuskoj, da povežem taj svet nas ilustratora i naših čitalaca, jer je to stvarno velika scena”, priča Stevan Subić.

Kaže da je saradnju sa Francuzima počeo pre šest godina i da sada sarađuje na stripovima Konan i Tarzan. Inače, godinama sarađuje sa vodećim evropskim strip izdavačima, počev od „Glenata”, „Delkura”, “Soleil” do čuvenog „Serđa Bonelija”, koji je ovdašnjoj publici dobro poznat.

“Na ovim stripovima želim da bude akcenat izložbe. Radim i dalje sa Francuzima, ali sam napravio malu pauzu jer radim nešto sa Blizardom na jednom projektu. Ovo je bila sjajna prilika da se uradi izložba jer se sada dešava promocija Konana u Parizu, pa mi žurimo da i srpsko izdanje uradimo i promovišemo istog dana kada bude francuska promocija”, priča Subić

Kaže da će za izložbu u Zrenjaninu odštampati 50 primeraka izdanja Konana, a da posle planira izložbe u Beogradu i Novom Sadu.

Centralni događaj izložbe odigraće se u sredu, 19. januara u 19 časova, u galeriji ALUZ-a, na dan kada Subićev Konan ima svoju svetsku premijeru u Francuskoj a istovremeno i ekskluzivnu premijeru izdanja na Srpskom jeziku o kojima će autor razgovarati sa svojim saradnicima, gostima i publikom.

Srpsko izdanje Subićevog Konana biće premijerno predstavljeno i dostupno te večeri publici u Zrenjaninu na Balkanskoj premijeri knjige, među izlozenim originalima iz kojih je nastala, nakon čega će ona biti dostupna i ostatku regiona, sa promocijama koje će uslediti.

Kako Subić objašnjava za Danas, iako izlaže i po sedamdeset svojih radova na izložbama, sada će izložiti 10 Konana, 3 Tarzana i četiri platna, jer galerijski prostor nije toliko velik.

Izložba radova Stevana Subića biće otvorena u galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina, u ponedeljak, 10. januara u 19 časova.

U posebnim vitrinama biče izloženi odštampani i ukoričeni primerci stripova Konan i Tarzan, kao i brojevi koje je ilustrovao Subić.

Tokom trajanja izožbe održaće se 6 tematskih večeri, sa puno gostiju, promocija, osmišljenih da budu sjajna prilika za poznavaoce ali i širu publiku da se neposredno upozna sa savremenim, profesionalnim stripom i ilustracijom.

Subić će u Zrenjaninu ugostiti na tematskim večerima svoje prijatelje, kolege iz sveta stripa koji u svojim oblastima predstavljaju najplodnije stvaraoce u regionu.

Među gostima će biti urednici izdavačkih kuća Makondo, Veseli Četvrtak, urednici festivala Stripolis i Novosadskog strip vikenda, zatim Goran Skrobonja, uz to tu su i evropske promocije izdanja i specijalnog događaja, prvog takve vrste u regionu, koji će se odigrati na dan zatvaranja izložbe kao dar Zrenjaninskoj ali i publici i stvaraocima stripa u regionu.

Poslednjeg dana izložbe, 31. januara u 20 časova onlajn Master class će održati jedan od najvećih majstora sekvencijalne umetnosti, stripa i ilustracije danas, RM GERA iz Španije, koji će predstaviti strip “Skalpirani” rađen za američko trćište, čime se izložba zvanično zatvara.

Kako je najavljeno, autor će biti prisutan u prostorijama galerije radnim danima između programskih, tematskih večeri, za posetioce i ljubitelje stripa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari