U Zrenjaninu izložba Fosilizacija 1Foto:Muzej Zrenjanin

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin  otvorena je izložba grafika pod nazivom „Fosilizacija“ autora profesora Branimira Karanovića

Prema rečima profesora Aleksandra Palavestre, arheologa, Branimir Karanović na svojim grafikama prastarih i modernih antropocenskih fosilizacija postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu. To su pitanja opstanka.

„Karanovićevi uporedni kvadrati nas podučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka. Današnje đubre i nekadašnji fosili nas s Karanovićevih grafika snažno opominju, likovno i moralno. Pitanje je samo da li ćemo shvatiti upozorenje i preispitati sopstvenu definiciju korova“, tumačenje je Aleksandra Palavestre.

Branimir Karanović je bio od 1978. do 1997. profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od od 1996. profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2006. ima zvanje profesora emeritusa na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerzita umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom.

Nadležni kustos izložbe je Dušan Marinković, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari