Udruženje dramskih umetnika traži hitnu reakciju nadležnih na pretnje glumcima 1Foto: Shutterstock/momente

Udruženje dramskih umetnika Srbije saopštilo je danas da je nadležnim institucijama poslalo dopis sa zahtevom da hitno reaguju povodom pretnji upućenih glumcima i pojavljivanja spotova u kojima je 46 glumaca „targetirano kao rušitelji države i ustavnog poretka“.

U dopisu upućenom premijerki Ani Brnabić, predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću, ministarki za kulturu Maji Gojković i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, udruženje je od nadležnih zatražilo da otkriju „idejne tvorce“ kampanje protiv glumaca i da osobe koje stoje iza pretnji privedu pravdi.

„Nažalost, na naše prethodne apele niko se od zvaničnih institucija nije osvrnuo, niti ih uzeo u obzir. Kao posledicu takvog nereagovanja sada smo u situaciji da su pretnje otišle toliko daleko da se u više navrata nekolicini naših kolega pretilo spominjanjem dece. Da li zaista u ovoj zemlji još uvek postoji neko ko bi posle stradanja tolike dece mogao, samo mesec dana potom, ponovo da preti deci“, upitali su iz udruženja.

Apelovali su na „svest o ozbiljnosti neargumentovanih i neodgovornih optužbi“, navodeći da je taj način podgrevanja tenzija „više puta rezultovao fizičkim napadima i ugrožavanjem života pojedinih ljudi među kojima je bilo i više glumaca“.

„Pozivamo Vas da na vreme uradite ono što ste po zakonu i savesti obavezni i sprečite da se ovaj haos otme kontroli do te mere da još jednom postanemo zanemeli svedoci novih stradanja i tragedija, kako deci i potomcima ne bismo ostavili svet u kome je jezik mafijaških pretnji legitiman i samorazumljiv“, stoji u dopisu.

Iz udruženja su naveli da ne zastupaju bilo koju političku stranu već da pozivaju na „odbranu onoga što je, nadamo se, još uvek, svima, svetinja oko koje nema spora – a to su životi naše dece i budućnost naših potomaka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari