Ukidaju program koji je spasavao ugled Javnog servisa

* U opštem sunovratu institucija kulture, Trezor je bio supstitucija za sve: za muzeje koje već godinama nisu u funkciji, za ruinirana pozorišta, nepročitane knjige...
Povodom nagoveštaja prestanka emitovanja kultne emisije Trezor na RTS-u

Ostavite komentar


  1. I radio emisija "Zemlja čuda" bila je ukinuta zbog "izborne tišine"- i to 5-6 nedelja pre izbora! – milivoje mihajlović,AV kadrovčik zna i zašto!-I trenutno nije na programu,zašto,ne zna se!!!

  2. Anegdota kaže: Pitali jednom turisti jednog Bečliju zašto ne poruše te stare zgrade, spomenike neprijateljima i neuspešnim vladarima, Bečlija im odgovori – a šta biste vi danas gledali da smo sve porušili?

  3. Hvala Vladi Matkoviću na još jednom jasnom i divno arftikulisanom glasu podrške emisiji i njenoj autorki koji su u istorijskoj i kulturnoj misiji već – ja bih rekao tek! – deceniju i po. Ako RTS ne promeni svoj stav i autorski koncipiran "Trezor" zameni samo instant-kinotekom starih emisija (kakav je surogat pod pozajmljenim imenom TV TREZOR na kanalu koji strimuje MTS), na jesen će se pritisak kulturne javnost stostruko pojačati, obećavam.

  4. Ne treba RTS osuđivati zbog gašenja "Trezora". Njegovo rukovodstvo i urednici samo žele da program izjednače intelektualno i estetski, da sklone ono što štrči, sve ono što odskače od zaglupljujućih i dosadnih sadržaja. Zašto bi ostavili emisiju koja koliko-toliko prosvetljuje, obnavlja sećanje na neke izuzetne događaje i ličnosti i time podseća na vreme u kome mediokriteti nisu imali glavnu ulogu? A što se tiče pomenutog Nebojše Bradića – ako je to onaj isti koji je svojevremeno bio ministar kulture – nikada neću zaboraviti kada sam na sajtu Ministarstva kulture Srbije video objavljenu listu vesti i delatnosti, preko sto njih, i isto toliko njegovih – fotografija! Ispred svake, pa i najbanalnije i najefemernije vesti šepurio se Nebojša Bradić. Ta zapanjujuća količina njegovih fotografija podstakla me je da pogledam sajt kulture Hrvatske, želeo sam da vidim da li je i kod komšija situacija ista. Na tom sajtu nije bilo baš nijedne slike njihovog ministra za kulturu.

  5. RTS se pretvara u jednu beskonačnu, dosadnu studijsku emisiju. Bla bla bla od ujutru do uveče, voditelji i voditeljke šetaju po studiju ili sede i otvaraju razno razne teme: kuvanje, heklanje, malo matematike, heklanje, kuvanje, draga Saveta, malo IT obrazovanja, "zdravstvena" pitanja, materijalne greške…Natrpane teme bez reda i bez ozbiljnog koncepta. Trezor je imao svoju ulogu muzejskog očuvanja istinskih vrednosti koje su stvorili ljudi koji su zaista poznvali televiziju Ovo sklepano rukovodstvo nikada nije pravilo nikakav program, neki nisu nikada imali ni dodir sa televizijom, tehnologijom, dramaturgijom. Na veliku žalost od bolesti ove vlasti, boluju i oni koji sada odlučuju o programu: Oni iskreno veruju da SVE znaju, da TV Beograd počinje sa njima, da nikada niko nije ništa vredno stvorio pre njih. Poput primitivne gradske vlasti koja bi da uništi avangardnu arhitekturu i stavi šljašteće, kičerajske, sladunjave fontane, i RTS ukida pravo na pamćenje i sećanje, na učenje iz istorije i umesto toga, udavljeni smo nekakvim razblaženim sadržajima koji nisu ni vino, ni voda, veće neka bezlična tečnost, ali "u novom pakovanju", kao siromašna Pinkova sestra..Trenutno, sajt RTS je ipak nešto bolji od TV programa iako je cenzura jasna i vidljiva iz aviona."Trezor" je bio izlet u dobar ukus, u majstorstvo svih televizijskih zanata. "Trezor" je institucija i on zaslužuje bolju televiziju od sadašnjeg RTS-a. Uostalom nastajao je u danima čuvene i poštovane TV Beograd.

  6. Ugašeno je stotine medija i hiljade emisija. "Trezor" je samo jedna u nizu. I neće biti poslednja.

  7. Na mom ADSL operateru postoji čitav RTS-ov kanal posvećen samo "Trezoru", pored još nekih RTS-ovih kanala posvećenih drugim oblastima. Ironija je da za neke od tih kanala, pored mesečne TV pretplate, treba da se uplati operateru za usluge gledanja već preko računa za struju plaćenog programa. Elem, i pored toga ne razumem zašto se vodi rasprava o ukidanju "Trezora", kada RTS godinama ne pravi kvalitetne naučno-dokumentarne emisije, a retke koje se naprave budu emitovane u terminima radnog vremene većine gledalaštva, već gotovo čitav svoj obrazovno-dokumentarni proogram svodi na "Trezor".

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.