Uloge Radivoja Raše Bukvića po kojima je poznat 1Foto: Besa/Promo

Radivoje Raša Bukvić često glumi Francuze u domaćim ostvarenjima (Senke nad Balkanom, Moj rođak sa sela) u stranim Ruse (Transporter) i Albance (Taken). Dakle, prvi „Rus“ posle Sergeja, a pre Đurička, i prvi „Francuz“ posle Dragana Gage Nikolića i Predraga Mikija Manojlovića.

U Pariz je otišao 2005. zbog snimanja filma „Kalifornija“ i ostao prisutan na svetskoj sceni, između ostalog, zahvaljujući ulogama u filmskim hitovima „Umri muški 5“, „Koko Šanel i Igor Stravinski“, „Largo Vinč“, „96 sati“, „Noćna potera“…

Kadrove na setu je delio sa svetskim zvezdama Brusom Vilisom, Lijamom Nisonom, Katrin Denev, Edom Harisom.., a svojim talentom i radom zaslužio je i nominaciju za prestižnu nagradu „Cezar“ u kategoriji mlade nade francuske kinematografije.

Kad se vratio u zemlju zablistao je i ulogama koje su mu ovde pripale. I dalje učestvuje na kastinzima u Parizu i Los Anđelesu, a centralno mesto u njegovoj karijeri zasad ima uloga Uroša Perića u seriji „Besa“. Zarad svojih rola, što smatra potpuno prirodnim, morao je da se udeblja, smrša, šiša na nulu, depilira.

Na snimanju scene tuče u bazenu u seriji „Besa“ glava mu je bila pod vodom više sati, a „kvrcnuli“ su mu malo i zubi.

Kasting od godinu dana ili kako je Raša Bukvić dobio prvu ulogu u Francuskoj?

Te 2005. godine glumca Rašu Bukvića pozvao je jedan od trojice najvećih francuskih scenarista Žak Fijeski za ulogu u filmnu „La Californie“ u kome su postojala dva lika srpskog porekla.

Prema rečima Raše Bukvića taj kasting je trajao godinu dana. Bukvić je išao četiri puta u tri meseca na razgovore i nove probe.

Peti put Fijeski ga je pozvao u skadarlijsku kafanu „Dva jelena“ što je za Rašu bio dobar znak, da konačno dobija ulogu, međutim, niti je razgovor išao u tom pravcu, niti je uloga bila njegova.

Kada je  onda upitao direktno Fijeskija zašto ga je toliko puta zvao, on je uzvratio da je Raša od početka za njega prvi izbor i da njega želi da vidi u toj roli, ali da ima problem sa producentom zato što ne govori francuski jezik.

Rašu Bukvića je kako je ispričao to probudilo, a i danas se čudi svojoj hrabrosti da izgovori: „Šta ako ja u martu budem govorio francuski?“

„Do marta možemo da te čekamo“, uzvratio je Fijeski.

Od tog momenta do snimanja Raša Bukvić je samo učio francuski jezik i uspeo da ga savlada za 90 dana.

Dva puta „Besa“

Dva puta je igrao u projektima pod nazivom „Besa“.

U istoimenom filmu Srđana Karanovića gde je igrao poručnika Jevrema i u seriji „Besa“ nastaloj prema ideji Srđana Šapera gde igra naslovnu ulogu Uroša Perića.

Ova rola je i prva glavna uloga Raše Bukvića na maternjem jeziku.

Prema njegovim rečima, pored scenarija, sam karakter glavnog aktera serije je bio veliki izazov za njega jer „zahteva maksimalni, emotivni i fizički angažman“.

Želeo je, kako je kazao, sam sebe da proveri.

Najteža scena

Najteža scena u seriji „Besa“ mu je bila snimanje tuče u bazenu sa kolegom Božom Zuberom na snimanju druge epizode u prvoj sezoni.

Glava mu je bila pod vodom oko šest sati, a pošto su snimali u mraku, desilo se da je glavom udario u pod i oštetio zube.

Nakon toga svima je, kako kaže, bilo lakše, jer su bili zadovoljni što su uspeli da uspešno snime komplikovanu scenu.

– To vam je kao u fudbalu ili u košarci kad dobro prođe prvo poluvreme. Momci se vrate na teren i krenu da rokaju, izjavio je Raša Bukvić u emisiji „Realna priča.“

Respekt prema Mikiju Manojloviću

Prisećajući se iskustva u filmu „Largo Vinč“ u kome igra i Miki Manojlović, Raša Bukvić kaže da je u početku imao problem s respektom.

– Upoznali smo se na aerodromu u Parizu, a naše prijateljstvo počelo je tokom snimanja ostvarenja Largo Vinč. Imao sam problema sa svojim respektom jer sam vaspitan tako da poštujem starije, a opustio sam se tako što smo dosta razgovarali – ispričao je Raša Bukvić za magazin „Story“.

Ko je najbolji glumac?

Kada je sretao planetarno popularne zvezde poput Miloša Formana, Brusa Vilisa, Lijama Nisona, Katrin Denev, Endi Mekdauel i mnoge druge obradovalo ga je što kad su u „svojim cipelama“ potpuno dostupni i jednostavni.

Od njih je, kako je ispričao, učio šta ne treba da radi, šta ne treba da očekuje i kako treba da se ponaša.

Jedna od važnih lekcija je bila da nikako ne sme da se kasni na „pick-up“ . Kako je ispričao, jednom  je upitao jednog američkog producenta ko mu je omiljeni glumac.

Odgovorio mu je:  „Onaj koji ne kasni pick-up.“

Jedina uloga bez kastinga

Jedinu ulogu koju je Raša Bukvić prema vlastitim rečima dobio bez kastinga je za reklamu L’Oreal koju je snimio sa Endi Mekdauel, piše Story.

Rediteljka ga je primetila u filmu „La Kalifornija“.

Dotad Bukvić nije bio svestan koliki uticaj ima pomenuta kozmetička kuća. Shvatio je to kad se reklama zavrtela na televiziji, a prijateljice mu otvorile oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari