Film “Lančana reakcija” dobio podršku fonda “Eurimages” 1Foto: Aleksandar Levajkovic

Među 24 odabrana projekta (uključujući projekte dva dokumentarna i dva animirina filma) drugog ovogodišnjeg zasedanja panevropskog koprodukcionog fonda “Eurimages” je i srpski dugometražni igrani film “Lančana reakcija” u režiji Dragana Bjelogrlića. Ovaj projekat nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, uz podršku Filmskog centra Srbije. Pomenuti projekat izborio je podršku “Eurimagesa” u iznosu od 350.000 evra.

Scenario za “Lančanu rekaciju” napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, po motivima romana “Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića. Radnja filma je smeštena u vreme “hladnog rata” i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem.

Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu “Vinča”, nadomak Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja.

Film je nadahnut istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.

Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica…

U filmu “Lančana reakcija” glume istaknuti francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade “Cezar” za film “Jadnici”), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski deo ekipe predvode Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Filmski centar Srbije je u junu 2016. podržao projekat filma “Lančana reakcija” (tada pod nazivom “Čuvari formule”) na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i to sa iznosom od 50 miliona dinara.

Film produciraju “Cobra film” i “United Media”, a koproducenti su “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Severna Makedonja). Nakon Beograda, snimanje je nastavljeno u Sloveniji a zatim će ekipa raditi u Francuskoj. Premijera “Lančane reakcije” očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari