ULUSFoto: Una Miletić

– Prednovogodišnje raspisivanje Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti vizuelnih umetnosti činilo se kao više od predizbornog obećanja da će likovni umetnici po prvi put u poslednjih desetak godina, koliko-toliko na vreme dobiti sredstva za realizaciju projekata i aktivnosti u tekućoj godini – ukazali su iz Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS, razočarani kašnjenjem rezultata konkursa Ministastva kulture.

Iako je ovaj konkurs među prvima raspisan, s rokom za konkurisanje do 26. decembra – i danas nisu poznati ishodi kome je Ministarstvo namenilo podršku u ovoj godini, a uskoro će biti 60 dana od roka za objavu rezultata – što je prema Zakonu o kulturi 60 dana od zatvaranja konkursa.

– Na taj način, Ministarstvo otvara prostor za bojazan od novih malverzacija konkursnim odlukama komisija, o čemu se na neformalnom planu u struci već čuju razne glasine – ukazuju iz ULUS-a.

ULUS podseća da restriktivna kulturna politika koja se na ovaj način sprovodi dovodi u izuzetno prekarnu poziciju mnoga udruženja i pojedince, a naročito samostalne umetnike i umetnice, a produkciju u polju vizuelnih umetnosti dovodi do granica preživljavanja.

– Situacija je dodatno otežana smanjivanjem sredstava ili potpunim ukidanjem konkursa za kulturu u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije, a što je od ove godine postalo praksa i u Beogradu – ističe ULUS.

Iz udruženja podsećaju i na to da likovni umetnici i umetnice zavise od projektnog finansiranja Ministarstva kulture, jer za razliku od koleginica i kolega u drugim oblastima nemaju prilike da direktno sarađuju sa institucijama kulture i tako obezbede sredstva za osnovno preživljavanje.

– Zato pozivamo Ministarstvo kulture da hitno objavi rezultate konkursa – pozivaju iz ULUS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari