Umetnički program Jevrejske opštine Novi Sad za novembar 1Hora Hašira/Foto: Arhiva JONS

Jevrejska opština Novi Sad (JONS) pripremila je za novembar bogat kulturni program koji se, većinom održavaju u njihovom Klubu, Jevrejska 11, a pojedini I u drugim kulturnim institucijama u gradu.

Sinoć je muzikolog Dušan Mihalek održao predavanje “Neverovatan život izraelskog novinara svetskog glasa Fransisa Franje Ofnera”, o čoveku koji je ka svom svetskom uspehu krenuo upravo iz Novog Sada.

Zanimljivi programi, koji se u Klubu JONS organizuju ponedeljkom od 18 časova, otvoreni su za javnost i ulaz je slobodan.

Tako će publika biti u prilici da u ponedeljak, 8. novembra prisustvuje Filmskoj večeri sa Mirkom Štarkom.

Zakazana je projekcvija britanskog igranog filma “Sixty six”, priča o dečaku koji se strastveno priprema za svoj Bar Micva a jedan drugi događaj preti da ugrozi najvažniji dan u njegovom životu.

Promocija knjige „Zlo se ne guši ćutanjem“ o jevrejskom arhetipu u prozi Aleksandra Tišme, autorke Ruže Perunović, zakazana je za ponedeljak, 15. novembar u 18 časova. O knjizi će govoriti i Olivera Radulović, profesor na Filozofskom fakultetu, Boris Liješević reditelj i Zoran Đerić, književnik i upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Umetnički program Jevrejske opštine Novi Sad za novembar 2
Foto: Knjiga

Koncert jevrejske muzike dua „Impulsio “ – Dina Šuklar-Wiesike, klavir i Christoph Jahn, violončelo zakazan je za četvrtak, 25. novembar u 20 sati u Spomen Zbirci Pavla Beljanskog, Trg Galerija 2, sa početkom u 20 sati.

Pored ovih programa, Mirko Štark, , koordinator sekcije za kulturu JONS-a, za list Danas izdvaja i Godišnji koncert hora „Hašira“, koji će biti održan u novosadskoj Sinagogi, u nedelju, 28. novembra, od 20 časova.

“Ovog puta na Erev Hanuka publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom i kvalitetnom programu izvrsnog hora Hašira pod svodovima našeg duhovnog hrama. Horom će dirigovati maestra Vesna Kesić Krsmanović, a ovo je inače koncert koji tradicionalno poklanjamo našim članovima i sugrađanima”, izjavio je Štark.

Hor “Hašira”, mešoviti je hor Jevrejske opštine Novi Sad, obnovio je svoje postojanje 1993. godine, i u svojim nastupima imao je velike uspehe i u inostranstvu. Jedan od poslednjih takvih uspeha bio je na 19. Međunarodnom festivalu horova “Antonio Vivaldi”, u Grčkoj, gde je osvojio srebrnu medalju.

Takođe, Hor „Hašira“ dobitnik je i Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa koju mu je dodelio Zavod za kulturu Vojvodine 2016. godine.

Sutradan nakon nastupa Hora u Sinagogi, poslednjeg ponedeljka u ovom mesecu, 29. novembra, u Klubu će od 18 časova svečano biti obeležen prvi dan praznika Hanuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari