Crno-beli i nemi film „Umetnik“ dobio je najviše BAFTA nominacija – 12, za jednu više od britanskog špijunskog filma „Tinker Tailor Soldier Spy“. Po broju nominacija sledi Martin Skorsezeovo ostvarenje „Hugo“ sa devet, a potom sa šest „Moja nedelja sa Merilin“ i po pet „Služavke“ i „Ratni konj“. Četiri nominacije ima „Hari Poter i relikvije smrti, drugi deo“ – šminka, scenografija, zvuk i specijalni vizuelni efekti.

Fanovi ovog serijala se odavno žale da Harija Potera prenebregavaju kada su u pitanju nominacije za glavne nagrade, i sigurno da neće biti zadovoljni ovim izborom, pošto je reč o poslednjoj šansi za ovaj serijal da dobije neko bitnije priznanje.

Dodela najvećih britanskih filmskih priznanja biće održana u Londonu u Kraljevskoj operi u nedelju 12. februara, a tada će se saznati ko je najbolji film – u konkurenciji su: „Umetnik“, „Potomci“, „Drive“, „Služavke“ i „Tinker Tailor Soldier Spy“. Kod glumaca pobedi mogu da se nadaju: Meril Strip, kao bivša britanska premijerka Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“, Berenis Bežo (Umetnik), Mišel VIlijams (Moja nedelja sa Merilin), Tilda Svinton (Moramo da razgovaramo o Kevinu) i Vajola Dejvis (Služavke). U kategoriji najboljeg glumca su Bred Pit (Formula uspeha), Geri Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy), Džordž Kluni (Potomci), Žan Dižarden (Umetnik) i Majkl Fasbender (Stid).

BAFTA nije najbolji pokazatelj da li će neki film dobiti Oskara, ali ovaj izbor se i te kako prati van SAD, tako da sigurno može da doprinese boljoj prođi na međunarodnim tržištima. Osim toga, ove godine konkurencija je veća, za razliku od prošle kada je favorit bio „Kraljev govor“ sa osvojenih sedam BAFTA i četiri Oskara, ili 2010. kada je „Milioner iz predgrađa“ takođe uzeo sedam BAFTA nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari