Umetnost delovanja u Muzeju grada Beograda 1

Izložba „Actopolis – Umetnost delovanja“ biće otvorena sutra u 19 sati u u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b, II sprat) i trajaće do 20. maja, najavljeno je iz ove kuće.

Reč je projektu koji istražuje urbani život metropola u cilju ispitivanja mogućnosti delovanja u gradu kao društvenom prostoru. Na izložbi će biti predstavljeni rezultati procesa Actopolisa iz sedam gradova gde se ovaj projekat odvijao tokom 2016, s posebnim naglaskom na beogradsku produkciju. Umetnici, arhitekte filozofi i urbanisti iz Ankare, Atine, Bukurešta, Beograda, Oberhauzenna Sarajeva i Zagreba su tokom trajanja projekta pokušavali da odgovore na niz važnih pitanja koja se tiču izazova pred kojima se nalaze metropole širom sveta. Neka od njih su – na koji način je moguće izgraditi urbani prostor i u vremenima njegovog ekonomskog iskorišćavanja i privatizacije, koju ulogu imaju umetnost, kultura, arhitektura, samoorganizovano delovanje i aktivizam u tim procesima i mnoga druga.

Materijali iz više od 45 pojedinačnih projekata pokazuju bogat spektar mogućnosti delovanja sa ciljem oblikovanja i menjanja gradova u kojima živimo a  izložba nudi uvid i pregled tih materijala. Uz to, izložba Actopolis je putujući projekat, čija je turneja krenula u martu prošle godine iz Oberhauzena i tokom 2017. godine obići će ukupno 10 gradova. Beogradska stanica će obimnije predstaviti umetničku i aktivističku produkciju  prošlogodišnjeg Actopilisa, koji je se odvijao pod kustoskom upravom Mirjane Bobić Stojadinović a nakon toga izložba  nastavlja put Sarajeva. Beogradsku varijantu Actopolisa večeras će svečano otvoriti direktor Goethe-Instituta Beograd Frank Bauman, direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac i Mirjana Boba Stojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari