Žene sa svojim sudbinama, traumama, radostima, željama, snovima i nadanjima: "Putnice" Milana Cileta Marinkovića u Salonu Muzeja grada Beograda 1Foto : Muzej grada Beograd

Izložba „Putnice“ Milana Cileta Marinkovića biće otvorena sutra 8. marta od 19 sati u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 30) i trajaće do 31. marta, najavljeno je iz ove institicije.

Izložba „Putnice“ premijerno predstavlja seriju najnovijih radova slikara Milana Cileta Marinkovića nastalih u poslednjih nekoliko godina a biće prestavljeno i nekoliko starijih ostvarenja koja do sada nisu bila izlagana a tiču se ideje putovanja.

Putnice su odrednica i zajednički imenitelj većine radova i aktuelni su deo šire teme koja umetnika preokupira već više decenija a to su prolaznici.

Oni predstavljaju šarenoliku plejadu najrazličitijih likova, ljude koje umetnik sreće na putovanjima, u gradovima u kojima boravi, u prevozu, na ulici, u kafani, u prolazu.

Žene sa svojim sudbinama, traumama, radostima, željama, snovima i nadanjima: "Putnice" Milana Cileta Marinkovića u Salonu Muzeja grada Beograda 2
Foto: Muzej grada Beograda

Za izložbu su odabrani radovi koji predstavljaju uglavnom ženske pojedinačne ili grupne portrete.

One svojim prkosnim, neobičnim stavovima, u ekscentričnoj odeći i sa čudnim frizurama predstavljaju svojevrstan omaž savremenom društvu i čoveku u njemu.

Ostvarenja na izložbi Putnice pokazuju svu snagu ekspresivnog naboja autora po kome je preoznatljiv i kome je veran od svojih slikarskih početaka, pre više od pedeset godina.

Još od tada postoji intenzivno interesovanje za ženu i ženski lik na platnu.

Današnje Ciletove putnice su predstavljene u urbanom okruženju, kao galerija zanimljivih likova sa svojim sudbinama, traumama, radostima, željama, snovima i nadanjima.

Drugi deo izložbe, postavljen na donjem nivou Salona Muzeja grada Beograda, predstavlja crteže, akvarele, pastele i radove na papiru manjih dimenzija koji predstavljaju seriju likova, portreta, grupnih portreta, aktova, rađeni u širokom rasponu od kraja XX veka i u prvim decenijama XXI veka.

Prepoznat i priznat od strane domaćih i stranih kritičara Milan Cile Marinković sa pravom zauzima značajno mesto u savremenim tokovima evropske likovne scene.

Kustojskinja izložbe „Putnice“ je Marija Stošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari