Beket u Beogradu: Izložba "Prizemljen" u Salonu Muzeja grada 1Foto: Marija Calic

Izložba pod nazivom „Prizemljen“ – Beket u Beogradu, biće otvorena u petak 3. novembra u 19 časova u Salonu Muzeja grada Beograda.

Izložba „Prizemljen“ sadrži dela u više medija, posebno pripremljena za postavku u Salonu Muzeja grada Beograda 2023. Objedinjena ostvarenja u svojim crtežima i objektima izlažu Vana Urošević (Skoplje, Republika Severna Makedonija) i Zoran Todović (Beograd), a fotografije osobenih tretmana – Marija Ćalić (Beograd).

– Svojstva njihovih raznovrsnih pristupa zadiru u gusto satkanu procesualnost Beketovih tekstualnih opisa, jednako osećaja, kao i poentiranja pamćenja i zaborava. Data predmetnost, atmosfere, tajnovite slikovitosti i personifikacije vitalnih tragova poprimaju raspon opustošenosti i zamora post nuklearnog doba i ratom razorene materije. Njih je pisac dodatno iskusio od 1944, kao vozač ambulantnih kola Crvenog krsta po ruševinama u Normandiji. Dela otvaraju propitivanje o samoći i začudnosti, stvarajući „beketovski“ prostor mentalnog i samotnog doživljavanja svega što opažamo. I šta, istinski možemo da očekujemo – upitano je povodom izložbe.

Postavku upotpunjuju odabrana dela u izlogu Salona, čiji su autori umetnici Božidar Babić, Lazar Andrijašević i Dragomir Čeda Nikolić, kao i na donjem nivou premijernu projekciju  autorskog videa.

U vitrini na izložbi nalazi se i svojevrsni „indeks sajmišta“, te gradske lokacije za prvu premijeru „Čekajući Godoa“.Izložba pokazuje uzorke dela iz ’50-tih godina koja se pripisuju ili jesu doziv izražajne etape stvaralaštva ispovedne slobode u Beogradu tog vremena, tada delujućih umetnika kao što su Mića Popović, Leonid Šejka i Vida Jocić. Inicijator i kustos izložbe je profesor Nikola Šuica.

Izložbu su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo kulture iz Skoplja – Severne Makedonije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari